DEH

DEH

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

«Μεταφορά» των 1300 εργαζομένων στους νέους ιδιοκτήτες με το νόμο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ


 
Την πρόσληψη της μεγάλης πλειοψηφίας των σημερινών εργαζομένων, ίσως και του συνολικού αριθμού (περίπου 1300 θέσεις εργασίας), από τους νέους ιδιοκτήτες των τριών προς πώληση λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, θα προβλέπει ο νόμος που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, φαίνεται ότι είναι από εκείνα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της διασφάλισης για 5 χρόνια, τόσο των θέσεων εργασίας όσο και των εργασιακών σχέσεων.

Το καθεστώς 5ετίας ήταν εκείνο που προέβλεπε ο καταργημένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και είναι η διασφάλισή του αποτελεί επιδίωξη του κ. Σταθάκη κατά τις συζητήσεις που ήδη ξεκίνησαν για την 4ηαξιολόγηση.

Το σκεπτικό της πρότασης αυτής είναι απλό: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή στο σενάριο που βρίσκονται αγοραστές και πωλούνται οι μονάδες, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018, η πλήρης μεταβίβαση των μονάδων δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2018. Με πενταετή εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, φτάνουμε ως το 2023, δηλαδή ένα περίπου χρόνο πριν τη λήξη λειτουργίας των μονάδων της Μεγαλόπολης, καθώς περίπου τότε υπολογίζεται ότι θα έχει εξαντληθεί και το κοίτασμα. Συνεπώς, με τη ρύθμιση εκτιμά το ΥΠΕΝ, ότι αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα, κυρίως για τους 1.100 εργαζομένους της Μεγαλόπολης, όπου και το μεγάλο πρόβλημα.
Όπως έχει πει ο κ. Σταθάκης, ο νόμος για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο υπουργός, πρόκειται για ένα περίπλοκο και με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις νομοθέτημα, το οποίο έχει τρία σκέλη: τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, τη διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ των προς πώληση μονάδων και την διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού.

Όπως ανακοίνωσε χθες στην Τρίπολη ο κ. Σταθάκης «θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, ύστερα από έναν ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στη συμφωνία με την Ε.Ε.».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ «ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη». Ωστόσο η κυβέρνηση και πέτυχε τρείς όρους: «Πρώτον η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, δεύτερον η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής και τρίτον η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: