DEH

DEH

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Μέχρι τέλος Μαρτίου η εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού

Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου η υλοποίηση αναβάλλεται διαρκώς, παρά την επιμονή των θεσμών και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως το τέλος Μαρτίου έχει περιθώριο το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας να εκπονήσει τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με βάση τη συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου η υλοποίηση αναβάλλεται διαρκώς, παρά την επιμονή των θεσμών και ιδιαίτερα της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως προκύπτει ότι το νέο μοντέλο δίνει μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ, των οποίων η συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας σχεδιάζεται να φθάσει γύρω στο 50% ως το 2030 και στη μείωση του μεριδίου του λιγνίτη, γύρω στο 25-28%. Ταυτόχρονα κεντρικό ρόλο αποκτούν οι διασυνδέσεις του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος, τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και στο εσωτερικό του (διασύνδεση των νησιών), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρισμού και να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και δήλωσε ότι συγκροτείται ειδική δομή στο υπουργείο, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εκπόνησή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ενεργό ρόλο πάντως θα έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, των οποίων το μερίδιο θα αυξάνεται συνεχώς στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα με στόχο ως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Για το λόγο αυτό μάλιστα προωθείται η θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν, όπως η υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ σε συγκεκριμένες περιοχές κλπ, ενώ θα ενισχυθούν τα κίνητρα για επενδύσεις.
Όσο για το ρόλο του λιγνίτη, το μόνο εγχώριο, συμβατικό καύσιμο, θεωρητικά παραμένει ένα από τα βασικά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά το μερίδιό του περιορίζεται συνεχώς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επικαλέστηκε μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με την οποία «η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη, όπως και άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι να προχωρήσουμε οριστικά στις «καθαρές» μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ».
Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να είναι της τάξης του 25% - 28%, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ,ότι η λιγνιτική παραγωγή, ως ένα ποσοστό, είναι αναγκαία για τη χώρα και όχι για τη ΔΕΗ.
Πρίν από λίγες ημέρες, κατά την τελετή για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τη θυγατρική “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση της επιχείρησης στον λιγνίτη.
Από εδώ και πέρα, η ΔΕΗ κάνει στροφή στις ΑΠΕ, σχεδιάζοντας τη ραγδαία αύξηση του μεριδίου της στον τομέα αυτόν, με στόχο η Επιχείρηση να αποκτήσει ένα νέο προφίλ και μια νέα δυναμική, η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ορθότερων συνθηκών ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα , χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: