DEH

DEH

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Eurelectric: Ο κανόνας των 550 γραμμαρίων απλά θα αντικαταστήσει παλιές συμβατικές μονάδες με νέες συμβατικές μονάδες



Η Eurelectric προειδοποιεί την Κομισιόν ότι είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ η πολιτική της για περιορισμό της χρήσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών, Κρίστιαν Ρούμπι, αναφέρθηκε στη νομοθεσία-πρόταση της Ε.Ε. που θα παρεμποδίσει πολλές μονάδες άνθρακα από το να λάβουν στήριξη μέσω των μηχανισμών ισχύος.


Όπως τόνισε, η αντίδραση των εταιρειών ηλεκτρισμού είναι ότι απλά θα στραφούν στην κατασκευή μονάδων με αέριο, οι οποίες παρόλο που είναι καθαρότερες από τον άνθρακα, εξακολουθούν να ρυπαίνουν. Κατ’ επέκταση, δεν θα γίνουν επαρκείς επενδύσεις στις ΑΠΕ, όπως είναι ο στόχος.

Η νομοθεσία «θα κάνει ζημιά στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό που παραβλέπει η πρόταση είναι ότι μπορεί να βλάψει μονάδες που δεν βασίζονται στον άνθρακα. Για παράδειγμα, θα πλήξει τις μονάδες γρήγορης εκκίνησης που στηρίζουν τις ΑΠΕ όταν αυτές δεν λειτουργούν», ανέφερε ο Ρούμπι.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός νόμος απαγορεύει μονάδες με ρύπους άνω των 550 γρ/KWh να συμμετέχουν στους μηχανισμούς ισχύος, δηλαδή επί της ουσίας εξαιρεί τις μονάδες με άνθρακα. Η Eurelectric προτείνει αντί αυτού να δοθεί στήριξη στο ETS.

Τέλος, ο Ρούμπι ανέφερε ότι «σε χώρες όπου υπάρχει μπόλικος άνθρακας, η πρόταση της Κομισιόν θα εκδιώξει από την αγορά τις μονάδες βασικού φορτίου μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας ενώ δεν υπάρχει παράλληλα κάποια ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας και των μπαταριών. Θα δημιουργήσει ζήτηση για αέριο, αντικαθιστώντας παλιές συμβατικές μονάδες με νέες συμβατικές μονάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: