DEH

DEH

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Φθηνότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τα ελληνικά οικιακά τιμολόγια ρεύματος



Χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας, καθώς πέρυσι η Ελλάδα ήταν η 11η ακριβότερη χώρα στο σχετικό κατάλογο. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, από το βήμα της ΔΕΘ και τη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρχή.


Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης, ιδίως στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ειδικότερα σε ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, είναι όμως γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει αισθητή μείωση, τόσο στο ανταγωνιστικό σκέλος, όσο και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μπουλαξής στο γεγονός ότι στο ανταγωνιστικό σκέλος, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους πρωτογενούς ενέργειας (κυρίως του φυσικού αερίου), όσο και με την υποβοήθηση από ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα αυτό (μείωση κόστους μηχανισμών), έγιναν εφικτές σημαντικές εκπτώσεις 15-25%, σε σχέση με τα τιμολόγια του 2015, με αξιόλογες διαφοροποιήσεις μεταξύ των προμηθευτών.

Στην περίπτωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τα δίκτυα του ηλεκτρισμού (μεταφοράς και διανομής) ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι επιχειρήθηκε και επετεύχθη η συγκράτηση ή ακόμη και η μείωση χρεώσεων χρήσης των δικτύων προς τους καταναλωτές σε επίπεδα 6% για τη μεταφορά και 3% για τη διανομή μεσοσταθμικά την τελευταία διετία.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν και οι χρεώσεις ΥΚΩ παραμένουν σταθερές από το 2012 βάσει του νόμου 4067, στο ΕΤΜΕΑΡ υπήρξε σημαντική μείωση κατά 9% στη διετία 2016 - 2017. Από το 2018, μάλιστα, όπως πρόσθεσε, οι μειώσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: