DEH

DEH

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΔΜΗΕ: Περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή



Η σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις για ευελιξία του ενεργειακού συστήματος 

Μεγιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου προβλέπει η μελέτη ευελιξίας του ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι μονάδες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν από τη διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.  

Στη μελέτη ευελιξίας που υπέβαλε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ και η οποία εκπονήθηκε από την εταιρία ECCO International Energy Consulting αξιολογούνται μια σειρά από σενάρια και προκύπτει το συμπέρασμα ότι το σύστημα παρουσιάζει ανάγκη για ευελιξία, αφενός υπό τη μορφή της μεταβολής ισχύος εντός χρονικού διαστήματος τριών ωρών (ευελιξία 3 ωρών), αφετέρου εντός μίας ώρας (ευελιξία 1 ώρας).
Ειδικότερα, για τον πρώτο τύπο υπηρεσίας «ευελιξίας», η μέγιστη απαιτούμενη ισχύς υπολογίζεται για το έτος 2018 σε 4.263 MW, ενώ για τον δεύτερο τύπο σε 2.662 MW (ως μέρος της πρώτης των 4.263 MW).
Επίσης τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η παραγωγή λιγνίτη με την πάροδο του χρόνου ακολουθεί παρόμοια εξέλιξη σχεδόν σε όλα τα σενάρια, ενώ ο αριθμός των μονάδων λιγνίτη που είναι διαθέσιμες κάθε χρόνο είναι ο καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το επίπεδο παραγωγής λιγνίτη στη διάρκεια της δεκαετίας 2018 - 2027.

Κερδισμένες οι μονάδες φυσικού αερίου

Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, αναμένεται να επωφεληθούν από τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους, ενώ η απουσία διασυνδέσεων οδηγεί σε σημαντική αύξηση τόσο της λιγνιτικής παραγωγής όσο και της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.
Ο αντίκτυπος της σημαντικής αύξησης του συνολικού φορτίου του συστήματος από το 2025 και μετά, λόγω της πλήρους διασύνδεσης της Κρήτης, στο σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής είναι αμελητέα, ενώ το πρόσθετο φορτίο (φορτίο συστήματος μείον σχετική ένωση από ΑΠΕ που βρίσκονται στην Κρήτη) αναμένεται να εξυπηρετηθεί κυρίως από τις μονάδες φυσικού αερίου.
Επίσης από τη μελέτη συμπεραίνεται ότι, σε όλα τα σενάρια, η σταδιακή αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις ευελιξίας τόσο από τις συμβατικές μονάδες θερμικής παραγωγής όσο και από τις υδροηλεκτρικές, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα του φορτίου.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: