DEH

DEH

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μπουλαξής: Θα «βγούν» άλλα 720 MWh/h φέτος στα NOME, εξετάζουμε μέτρα για περιορισμό των εξαγωγών



Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επιβεβαίωσε απολύτως τα όσα έχει γράψει το energypress σχετικά με την ποσότητα ρεύματος που πρόκειται να βγεί μέχρι το Δεκέμβριο (περίπου 720 MWh/h), αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει αν πρόκειται να οργανωθεί μία ή δύο δημοπρασίες.

 Επιπλέον προανήγγειλε ότι, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις της Κομισιόν, η ΡΑΕ μελετά να θέσει περιορισμούς στην ελεύθερη εξαγωγή ποσοτήτων ρεύματος που έχουν αγοραστεί από δημοπρασίες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μπουλαξής: «Οι ποσότητες ΝΟΜΕ που θα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του β’ εξαμήνου του 2017, λόγω και της απόκλισης από το στόχο, αγγίζουν τις 720 MWh/h, ενώ τον Νοέμβριο λήγουν οι πρώτες ποσότητες 460MWh/h που δημοπρατήθηκαν πέρυσι (καθώς πρόκειται για ετήσιο προϊόν).

Επιπλέον, επειδή τα προϊόντα ΝΟΜΕ επιβλήθηκαν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς, εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου των εξαγωγών των προϊόντων ΝΟΜΕ που έχει παρατηρηθεί, σε μικρή κλίμακα στο σύνολο της ενέργειας ΝΟΜΕ, αλλά σε μεγάλο ποσοστό από τα προϊόντα που κατέχουν ορισμένοι συμμετέχοντες. Το όφελος του προμηθευτή από το μειωμένο κόστος πρέπει να περνάει στον καταναλωτή, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΡΑΕ».

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΡΑΕ, «οι δημοπρασίες έχουν βοηθήσει σημαντικά στο άνοιγμα της αγοράς και τη δραστηριοποίηση περισσότερων προμηθευτών, εντούτοις, το άνοιγμα δεν είναι ομοιόμορφο, καθώς παρατηρείται σημαντικό άνοιγμα στη ΜΤ (35%), μικρό άνοιγμα στη ΧΤ (8%) και σχεδόν μηδενικό στην ΥΤ, τα οποία χρήζουν βαθύτερης μελέτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: