DEH

DEH

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Στο ΣτΕ η τύχη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ – Συζητείται στις 10 Οκτωβρίου 2017 η αίτηση ακύρωσης της ΔΕΗ



Πάντως η προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου δημοπρασία ΝΟΜΕ θα πραγματοποιηθεί κανονικά 

Στις 10 Οκτωβρίου 2017 έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση που έχει καταθέσει η ΔΕΗ για την ακύρωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνει στην πράξη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θα καθορίσει το μέλλον των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες να σημειωθεί έχουν ημερομηνία λήξης καθώς δημιουργήθηκαν για να συμβάλλουν στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ που θα πρέπει να μειωθεί στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019. 
Πάντως τα στελέχη της αγοράς ενέργειας κάθονται σε … αναμμένα κάρβουνα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ  που αφορούσε το νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη δημοπρασία ΝΟΜΕ στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αφού δεν πρόκειται για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δεν αφορά τη συγκεκριμένη δημοπρασία.
Στην αίτηση ακύρωσης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που αποτελείται από συνολικά 22 σελίδες αναγράφονται όλα τα επιχειρήματα της ΔΕΗ, βάσει των οποίων ζητά την κατάργηση τους.

Τα επιχειρήματα της ΔΕΗ   
Τα βασικά επιχειρήματα που επικαλείται η ΔΕΗ για να ακυρώσει τη διενέργεια των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας συνίστανται στο γεγονός πως ουσιαστικά η συγκεκριμένη διαδικασία είναι επί της ουσίας κρατική ενίσχυση, κάτι που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι ενισχύσεις συνίσταται στην ουσιαστική επιδότηση εκείνων που θα αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ κατά το ύψος της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή την οποία θα καταβάλλουν και το πραγματικό κόστος της ενέργειας που θα αποκτήσουν.
Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι πρόκειται για επιδότηση και συνιστά κρατική ενίσχυση που πηγάζει από νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η οικονομική βλάβη της ΔΕΗ συνίσταται από την εφαρμογή του ενιαίου κανονιστικού πλαισίου που υποχρεώνει την επιχείρηση να πουλά μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με προσδιοριζόμενη τιμή, η οποία μάλιστα είναι κατά πολύ μικρότερη από το κόστος της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ επικαλείται το άρθρο 139 του Ν. 4389/2016 που καθορίζει ότι η κατώτατη τιμή βασίζεται στα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  
Το «αδύνατο» σημείο της ΔΕΗ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι ότι το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων ορίζεται με βάση τη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αίτηση ακύρωσης δεν κάνει αναφορά σε αντίστοιχα κόστη άλλων χωρών.

Διαφορά κόστους παραγωγής και διάθεσης
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 75 ευρώ /Mwh και το πραγματικό μεταβλητό κόστος βάσει του άρθρου 44 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 53 ευρώ/Mwh.
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση όσα αναφέρονται στην αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ στο ΣτΕ, να διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν στη μισή τιμή από το πλήρες κόστος παραγωγής.
Η ανισορροπία αυτή δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας για την εταιρεία, καθώς πουλά κάτω του κόστους.

Η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι για αντικειμενικούς λόγους πιθανό να μην είσαι σε θέση να δώσει τις ποσότητες ενέργειες μέσω των ΝΟΜΕ και διερωτάται αν πρέπει να τις αγοράζει από το εξωτερικό για να τις διαθέτει.
Η αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, αλλά και κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο και υλοποιεί τις κανονιστικές διατάξεις της αγοράς ενέργειας.

Αρχική δημοσίευση 07:06 /7/9/2017

Νίκος Θεοδωρόπουλος   

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: