DEH

DEH

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Σταθάκης: Θα υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες - Στα μέσα του 2018 το μάρκετ τεστ


Θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτίμησε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Investment Opportunities in Southeastern Europe» που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος είπε ότι ο σχετικός κατάλογος με τις μονάδες που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν είναι πλήρως συμβατός με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες και μετά την οριστικοποίησή του θα ακολουθήσει το μάρκετ τεστ στα μέσα του 2018. "Η λύση θα είναι βιώσιμη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Θα υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, τεχνογνωσία και επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν εν μέρει τις μονάδες που θα αποσυρθούν... Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα εξελιχθεί σε καινοτόμα ευρωπαϊκή εταιρία εντός και εκτός Ευρώπης", υποστήριξε.
 
Μιλώντας για το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά παρέμειναν εκτός πώλησης, ο κ. Σταθάκης σχολίασε: «Καταφέραμε να μην υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα της ΔΕΗ».
 
Σχετικά με τα θέματα της ευρύτερης ενεργειακής αγοράς, ο υπουργός είπε ότι προχωρούν εντατικά οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και τη μετάβαση προς το target model. «Προχωρούμε με αλματώδη βήματα ώστε οι νέες αγορές και το χρηματιστήριο ενέργειας να λειτουργήσουν εντός του 2018. Σε εξέλιξη βρίσκονται ανάλογες κινήσεις σε όλη την ΝΑ Ευρώπη γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή», ανέφερε.

Επίσης, στάθηκε στη διαμόρφωση του νέου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού λέγοντας:
«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια με βάση τους στόχους της ΕΕ για τη δεκαετία 2020-2030. Ανάλογα σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν από όλες τις χώρες έως το Μάρτιο του 2018. Στόχοι μας είναι η επάρκεια και η ασφάλεια τροφοδοσίας η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η διασφάλιση προσιτής τιμής για την ενέργεια και το ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως επιδίωξη είναι η μέγιστη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. 
«Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να είναι στρατηγικό καύσιμο. Χρειάζεται νέα πνοή στη λιγνιτική πολιτική με νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων», υπογράμμισε.    
  
Τέλος, στο σημαντικό θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι κομβικός είναι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η αδιατάρακτή προμήθεια ενέργειας. 
Αναφέρθηκε στην προοπτική διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και στη διασύνδεση της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσε, η Μικρή Διασύνδεση της Κρήτης θα είναι έτοιμη το 2020 και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ΥΚΩ της τάξης του 20%, ενώ η μεγάλη διασύνδεση που θα είναι έτοιμη το 2023 θα συμβάλει στην εξοικονόμηση των ΥΚΩ κατά 50%. 
«Η ΔΕΗ θα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας», κατέληξε ο υπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια: