DEH

DEH

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η αποκάλυψη του μυστηριώδους αγοραστή στη δίκη Energa, Hellas Power

Στις τράπεζες είναι δεσμευμένα πάνω 100 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς των εταιρειών και το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει για το αν με βάση σχετικά πρόσφατο νόμο θα μπορούσαν να διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων.
   Στις τράπεζες είναι δεσμευμένα πάνω 100 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς των εταιρειών και το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει για το αν με βάση σχετικά πρόσφατο νόμο θα μπορούσαν να διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων.                
 
Καθώς την επόμενη εβδομάδα εξαντλούνται οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των υπευθύνων της υπόθεσης Energa, Hellas Power, η ακροαματική διαδικασία με τη σχολαστικότητα της έδρας και το επίπεδο των συνηγόρων της υπεράσπισης, έχει εισφέρει σημαντικά στη διαλεύκανση μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου A. Φλώρου παραδέχθηκε σε δύο τοποθετήσεις του ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, όπως και η εταιρεία World Wide Energy, ήταν συμφερόντων του πελάτη του.
Πρώτη φορά
Αυτή η τοποθέτηση γίνεται για πρώτη φορά από την πλευρά ενός από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις εκπροσώπων της World
Wide Energy, το fund κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πολύκροτης υπόθεσης εμφανιζόταν ως όχημα «ρωσοαραβικών συμφερόντων». Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι δύο πρώην ιδιοκτήτες των εταιρειών, Β. Μηλιώνης και Α. Φλώρος, μετέβησαν στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να πουλήσουν τις εταιρείες τους σε έναν Ρώσο επενδυτή που γνώριζε ο κατηγορούμενος Φλώρος. Οι δύο επιχειρηματίες θυμούνται εντελώς διαφορετικά τη συνάντηση. Ετσι ο Β. Μηλιώνης θυμάται μία συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με κάποιον που ονομαζόταν «Γκεοργκίεφ», ο οποίος δέχθηκε τους δύο Ελληνες σε σουίτα ξενοδοχείου, με σκοπό να αγοράσει και τις δύο εταιρείες. Ο Α. Φλώρος, πάλι, σύμφωνα με την κατάθεσή του, «δεν θυμάται» το επώνυμο του Ρώσου που θα αγόραζε την εταιρεία του. Ο ανακριτής της υπόθεσης ουδέποτε κατέστη δυνατό να διαπιστώσει, μιλώντας με τις ρωσικές εισαγγελικές αρχές, ποιος ήταν ο μυστήριος Ρώσος αγοραστής και για λογαριασμό ποιου ενεργούσε. Oι δύο εταιρείες είχαν αγοραστεί από τη WWE, που συνεστήθη από δικηγόρο Αθηνών και Βρετανό συνάδελφό του. Ο δικηγόρος κατέθεσε ότι έλαβε εντολή από τον Α. Φλώρο να ιδρυθεί η εταιρεία με έδρα το Ras El Khaimah. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 2011, ο Α. Φλώρος είπε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ότι είχε μεταβιβάσει τις δύο εταιρείες σε Ρώσο επενδυτή. Ο Α. Φλώρος υποστηρίζει ότι θα πουλούσε την εταιρεία στον Ρώσο αγοραστή αν δεν μεσολαβούσαν οι κινήσεις του ελληνικού Δημοσίου στις αρχές του 2012, με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών, Energa, Hellas Power.
Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Φλώρος αναμένεται να εξηγήσει στην απολογία του γιατί αγόρασε τις εταιρείες χωρίς να τις μεταβιβάσει στον φερόμενο ως Ρώσο αγοραστή. Πηγές μάλιστα, με γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν στην «Κ» ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιος ήταν ο μυστηριώδης αγοραστής των δύο ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζει ουσιωδώς την εξέλιξη της δίκης, καθώς η κατηγορία δεν είναι για απάτη αλλά για υπεξαίρεση.

Απολογίες
Ο Β. Μηλιώνης είχε πει στις απολογίες του ότι «πίστευε πως πουλούσε στον Ρώσο», πράγμα που επιβεβαίωσε νομικός παραστάτης του Φλώρου στο δικαστήριο. Οι ανακριτικές αρχές θεωρούσαν ότι οι δύο ιδιοκτήτες των εταιρειών λειτουργούσαν «ως ομάδα» με σκοπό να υπεξαιρέσουν χρήματα του Δημοσίου που περιέρχονταν στις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά και σε αυτό το σημείο η έδρα, που με μεγάλη επιμέλεια ξετυλίγει το «κουβάρι» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται από τη διαδικασία να διαχωρίζει τις κρατήσεις υπέρ τρίτων (ΕΕΤΗΔΕ) και τα δημοτικά τέλη από τα ποσά που είχαν εισπραχθεί από τις δύο εταιρείες για λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι υπερασπιστές του Α. Φλώρου αλλά και άλλων κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι δεν ήταν σε θέση να υπεξαιρέσουν κινητό πράγμα που είχαν αναλάβει να εμπορευτούν και ότι η διαφορά τους με τον ΛΑΓΗΕ είναι διαφορά αστικής και εμπορικής φύσης και δεν ανήκει στο ακροατήριο ενός ποινικού δικαστηρίου. Αν γίνει δεκτό αυτό από το δικαστήριο, που το εξετάζει για την ώρα, τότε, όπως είπε στην «Κ» νομικός παραστάτης κατηγορουμένου, «αλλοιώνεται η ουσία της δίκης».

Σημειώνεται ότι στις τράπεζες είναι δεσμευμένα πάνω 100 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς των εταιρειών και το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει για το αν με βάση σχετικά πρόσφατο νόμο θα μπορούσαν να διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων.
Αξιοπρόσεκτες αντιφάσεις
Μία άλλη αξιοπρόσεκτη αντίφαση είναι ότι οι δύο εταιρείες, σχεδόν ισοδύναμες σε πελατολόγια και αξία, αποτιμήθηκαν πολύ διαφορετικά από την αγοράστρια WWE. Συγκεκριμένα, κατέβαλε 20 εκατ. ευρώ για την Hellas Power και ένα ποσό 20 φορές χαμηλότερο για την Energa. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η τιμή των 20 εκατ. ήταν εύλογη, καθώς προσέγγιζε τις 4,5 φορές τα έσοδα προ φόρων, τόκων και απόσβεσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με την κατάθεση στελέχους του ΔΕΣΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ στο δικαστήριο, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 2011 η εταιρεία δεν παρουσίαζε ληξιπρόθεσμες οφειλές, που συσσωρεύθηκαν το επόμενο δίμηνο ώς την εκδήλωση της υπόθεσης. Τα μεικτά περιθώρια της εταιρείας βρίσκονταν λίγο κάτω από το 10%, ενώ το κεφάλαιο κίνησης προσέγγιζε τα 17 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ. Με διαφορετικούς λόγους αποτίμησης, η HP μπορούσε να πουληθεί –ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούσε κανείς– από 19 έως 21 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Energa, πηγές της δίκης αναφέρουν ότι το χαμηλό τίμημα της απόκτησής της από τη WWE εξηγείται από το γεγονός ότι διεκδικούσε την πληρωμή για χρεώσεις ΥΚΩ που θα ανέβαζαν την αξία της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: