DEH

DEH

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αμετάκλητα βήματα” για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να δημιουργηθεί μια “πλήρως λειτουργική Μικρή ΔΕΗ”, η πρόταση των δανειστών

“Αμετάκλητα βήματα” για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να δημιουργηθεί μια “πλήρως λειτουργική Μικρή ΔΕΗ”, ζητά η πρόταση των δανειστών στα ενεργειακά, επιβεβαιώνοντας όσα είχε προ ημερών γράψει το “Energypress”.Στον αντίποδα, στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων δεν υπάρχει όπως αναμενόταν η παραμικρή αναφορά στα δύο καυτά αυτά θέματα.
Οπως και στα περισσότερα κεφάλαια της πρότασης, έτσι και στα ενεργειακά προτείνονται μέτρα που είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά από αυτή τη κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη τουλάχιστον σύνθεση.

Ειδικά για τη “Μικρή ΔΕΗ”, αναφέρει ότι “πρέπει να αποτελέσει στοιχείο-κλειδί για την μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού”, κίνηση άλλωστε που αναμενόταν μετά την προ 15νθημέρου δημόσια τοποθέτηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ για την Ελλάδα ότι “πρέπει να μπει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ”. Οσο για τον ΑΔΜΗΕ η φράση “να γίνουν αμετάκλητα βήματα” μεταφράζεται σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης που έχει διακοπεί, παρ’ ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε εκφραστεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιταλική Terna και από την κινεζική State Grid Corporation of China.
Αναλυτικά η πρόταση των δανειστών ζητά από τις ελληνικές αρχές να λάβουν 10 μέτρα στο κεφάλαιο “ενέργεια” για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, και τη στήριξη των ΑΠΕ.
1.       Πλήρως λειτουργική “Μικρή ΔΕΗ”.
2.       Αμετάκλητα βήματα στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
3.       Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
4.       Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής- που σημαίνει σε άλλες κατηγορίες αυξήσεις τιμών ρεύματος και σε άλλες μειώσεις.
5.       Υλοποίηση του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, και γνωστοποίησή του στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Com).
6.       Μεταρρύθμιση του μηχανισμού των ΑΔΙ και ενσωμάτωση ενός νέου συστήματος, προκειμένου να σταματήσουν κάποιες μονάδες ηλεκτρισμού να δουλεύουν κάτω από το μεταβλητό κόστος τους, και να εμποδιστεί ο συμψηφισμός χρεών μεταξύ της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ.
7.       Ενσωμάτωση και ολοκλήρωση του Target Model  στην αγορά ηλεκτρισμού.
8.       Ενίσχυση της οικονομικής και ρυθμιστικής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ.
9.       Αναθεώρηση της φορολογίας στην ενέργεια.
10.   Προετοιμασία ενός θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των ΑΠΕ.
Και οι 10 προτάσεις της ελληνικής πλευράς
Στον αντίποδα, από την ελληνική πρόταση για τα ενεργειακά απουσιάζει- όπως είπαμε- η οποιαδήποτε αναφορά σε «Μικρή ΔΕΗ» και σε πώληση ΑΔΜΗΕ,παρά η μόνη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις είναι η πώληση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, από την οποία υπολογίζονται έσοδα 188 εκατ. ευρώ.
Μιλά επίσης για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου με νόμο έως τον Οκτώβριο του 2015, καθώς υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος τύπου ΝΟΜΕ εντός 9 μηνών από την επίτευξη της συμφωνίας.
Περιλαμβάνει επίσης μέτρα όπως ο νέος μηχανισμός πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαϊου-Οκτωβρίου ύψους 112 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αποπληρωμή χρεών 200 εκατ. ευρώ του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέχρι τέλος 2015, και μιλά για ανεξαρτησία της ΡΑΕ με βάση την κοινοτική νομοθεσία.
Σε θέματα που αφορούν τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται σε ένα νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ εντός τριών μηνών από τη συμφωνία, καθώς επίσης σε ένα νέο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνεργασία με την γερμανική συμβουλευτική GIZ τον Ιούλιο του 2015.
Αναλυτικά :
1.       Πώληση ποσοστού ΔΕΣΦΑ.
2.       Αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας, που σύμφωνα με την πρόταση “θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ”. Το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών.
3.       Ενσωμάτωση στη χονδρεμπορική ενός νέου μηχανισμού πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2015, ύψους 112 εκατ. ευρώ.
4.       Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
5.       Για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ γίνεται λόγος για πλήρη σεβασμό της κοινοτικής οδηγίας και του νόμου 4001/2011 με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ανεξαρτησίας.
6.       Για τις ΑΠΕ αναφέρεται ότι θα υπάρξει νέο πλάνο ανάπτυξης σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.
7.       Μέχρι τέλος του 2015 θα υπάρξει αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ.
8.       Για το ΕΤΜΕΑΡ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα προσαρμογής μέσα σε 3 μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.
9.       Προβλέπεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτίρια με στόχο την αναζωογόνηση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

10.   Επιπροσθέτως, προβλέπεται νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωσης της απόδοσης, τη μείωση των διακοπών και τη μείωση του κόστους που θα περιλαμβάνει από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, και τη δημιουργία νέων πράσινων νησιών με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ μέχρι την ανάπτυξη νέων τεχνικών και λύσεων για έξυπνα δίκτυα. Ειδικά στο τελευταίο αυτό σκέλος, θα υπάρξει συνεργασία με δίκτυα ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων με αντικείμενη την τεχνολογία των έξυπνων δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: