DEH

DEH

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Με σχέδιο για το NOME θα υποδεχθεί την τρόικα το ΥΠΕΚΑ

 Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στη χώρα μας μετά τα μέσα του μήνα. Στο διάστημα αυτό το συνολικό πακέτο που θα αποτελεί το σχέδιο για τις δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκίνησε με τις δύο διαδοχικές διαβουλεύσεις  της ΡΑΕ, θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνον τις υποχρεώσεις έναντι της τρόικας, αλλά και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πεισθούν για την ορθότητα του νέου θεσμού, τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο τέλος της πλησιάζει, σε ρυθμιστικό επίπεδο, η οργάνωση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME στη χονδρεμπορική αγορά, και σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις θα έχει υποβληθεί από τη ΡΑΕ στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα, ένα ενιαίο σχέδιο, τόσο για το τεχνικό κομμάτι όσο και για την αρχική τιμή αναφοράς. Εκεί τελειώνει η δουλειά και ο ρόλος της Αρχής και ξεκινάει η περίοδος που το λόγο θα έχουν οι πολιτικοί.
Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ενημερώσει και να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και βέβαια να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πράγμα που αποτελεί, με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, «άσκηση σε ναρκοπέδιο».
Όπως έχει αναφέρει το energypress, το σχέδιο NOME έχει δύο σκέλη: Το ένα αφορά το τεχνικό επίπεδο, όπου έγιναν κάποιες αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις της τρόικας κατά την προηγούμενη έλευσή της.  Το δεύτερο αφορά τον καθορισμό της αρχικής τιμής αναφοράς, η οποία είναι στην πραγματικότητα η «καυτή πατάτα» και ταυτόχρονα το κριτήριο με βάση το οποίο θα κριθεί ως αποδοτικός ή μη ο νέος θεσμός. Εδώ πληροφορίες και εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η τιμή έναρξης θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος (υπουργείο Οικονομικών) στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου για τα βιομηχανικά τιμολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: