DEH

DEH

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ευρεία σύσκεψη για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο

Λύσεις για την κατασκευή του κέντρου διανομής της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου αναζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Ρόδου.

Στην ίδια συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Κώστας Ζωντανός, ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης, η
 ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα ενέργειας κ. Γιάννης Φλεβάρης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και Τέρης Χατζηιωάννου, τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Γαλανού, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ.κ. Στράτος Καρίκης, Χατζής Χατζηευθυμίου, Γιώργος Υψηλάντης και Τάκης Πότσος, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο διευθυντής της ΕΞΡ κ. Α. Στάμου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών ενοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΗ και του Δήμου Ρόδου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με διενέξεις μεταξύ στελεχών του Δήμου και των μελών του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκαν καθίσματα για όλους παρά μόνο για την πρόεδρο κ. Ευαγγελία Γαλανού.
Να σημειωθεί πως το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες το πρωί τη Νότια Ρόδο. Τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας και Καθαριότητας κ. Μ. Παλαιολόγος.
Πριν από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός δήλωσε πως πρόθεση της επιχείρησης είναι να ξεκινήσει στις αρχές του 2016 η λειτουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο.
«Διαπιστώσαμε πως το έργο προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το νέο εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το έτος 2016. Θα προχωρήσουν και τα αντισταθμιστικά έργα. Εμείς έχουμε λάβει τις σχετικές αποφάσεις και περιμένουμε τις μελέτες από το Δήμο Ρόδου», δήλωσε ο κ. Αρθούρος Ζερβός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ακόμα πως και στο επόμενο καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες της Ρόδου θα καλυφθούν από τον ΑΗΣ Σορωνής.
«Μετά την ολοκλήρωση του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο ο ΑΗΣ Σορωνής θα λειτουργεί με μειωμένη ισχύ», δήλωσε ο κ. Ζερβός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ακόμη πως δεν θα προκληθεί μπλακ άουτ αν δεν δημιουργηθεί κέντρο διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ή σε άλλο σημείο της Ρόδου.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και ότι  οριστική απόφαση, κυρίως για το κέντρο διανομής θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.
«Δεν θέλω να τελειώσει η θητεία μου χωρίς να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Οι νέες επενδύσεις απαιτούν ενέργεια.Το έργο θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον το εργοστάσιο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά και με βάση τις προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλουμε να δοθούν και εγγράφως οι διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ για το έργο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να σημειωθεί πως υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο τάχθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ. Θέλουμε να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο όσα έχουν αναφερθεί απο τα στελέχη της επιχείρησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς κ. Τσαμπίκος Παπαδημητρίου.
Για το κέντρο διανομής στον Άγιο Νικόλαο ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως αν αποδειχθεί επιστημονικά πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, θα πρέπει να προχωρήσει το έργο αφού θα εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται η Ρόδος.
«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις. Ζητώ από τον κ. Κώστα Ζωντανό να εκπονηθεί με έξοδα της ΔΕΔΔΗΕ μελέτη για την επιβάρυνση που μπορεί να έχει μια τέτοια υποδομή. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να επισκεφθούν, όπως εγώ, ανάλογα έργα στην Αθήνα. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει πως δεν ενδιαφέρομαι για την υγεία των κατοίκων της πόλεως. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τη Ρόδο χωρίς ενέργεια και χωρίς ανάπτυξη. Η αλλαγή θέσης που ζητούν οι κάτοικοι θα φέρει καθυστέρηση. Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για τα μπλάκ άουτ;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν θα συγκρουστεί με τους κατοίκους ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε, πως θα κάνει πολιτισμένο διάλογο και όχι πόλεμο.
Στη σύσκεψη ο κ. Κώστας Ζωντανός παρουσίασε μελέτη για την λειτουργία ενός κέντρου διανομής στην Αθήνα και απέδειξε με στοιχεία πως η λειτουργία του δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
«Με το κέντρο διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου θέλουμε θωρακίσουμε το νησί ενεργειακά. Δεν επιθυμούμε να βλάψουμε τους κατοίκους», δήλωσε ο κ. Κώστας Ζωντανός.
«Το γεγονός ότι θα λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο δεν σημαίνει πως είμαστε κατά των ΑΠΕ. Έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Θα δείξουμε σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης.
«Δεν επιθυμώ να δημιουργηθεί ο υποσταθμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Είμαι στο πλευρό εκείνων που αντιδρούν», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής κ.Μίκα Ιατρίδη.
«Ο Δήμος θα πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας για τους κατοίκους και μετά να ασχοληθεί με την ανάπτυξη. Υπάρχουν ενστάσεις για το κέντρο διανομής από τους κατοίκους. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη δημοτική αρχή. Εμείς πιστεύουμε πως αφού οι κάτοικοι δεν πείθονται ο Δήμος θα πρέπει να είναι αρωγός και να μην τους γυρίσει την πλάτη. Οι εκλογές πέρασαν », δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης και πρόσθεσε πως η ΔΕΗ έπρεπε να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.
«Είμαστε υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Έτσι θα εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια. Δεν λέμε όχι στο κέντρο διανομής αλλά να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων. Να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις και να μην δημιουργηθεί η υποδομή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Η Ρόδος θα πρέπει να θωρακιστεί ενεργειακά. Αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες σεβασμού του νόμου, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η ΔΕΗ οφείλει να ανοίξει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί να σχεδιάζει μονομερώς. Έχουμε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για την κατασκευή του κέντρου διανομής στη Ρόδο», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Η θέση της Περιφέρειας είναι καθαρή. Θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό επιθυμούν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες. Με αφορμή την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θέλουμε να προχωρήσουν τα αντισταθμιστικά έργα. Να γίνουν όλα με τη δέουσα προσοχή », δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
« Ήρθαμε για να ενημερωθούμε. Εμείς είμαστε υπέρ των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου που δεν θέλουν την κατασκευή του κέντρου διανομής», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.
«Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης της Ρόδου. Θέλουμε να δημιουργηθεί κέντρο διανομής στην πόλη αλλά όχι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Να εξεταστούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ κ. Ευαγγελία Γαλανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: