DEH

DEH

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ιδιοκτήτες διέκοψαν 1,325 εκατ. παροχές ρεύματος

Χωρίς ρεύμα –και μάλιστα με πρωτοβουλία των ίδιων των ιδιοκτητών– έχουν μείνει περισσότερες από 1,3 εκατ. ιδιοκτησίες ανά την ελληνική επικράτεια. Ο εντυπωσιακός αριθμός έρχεται στην επιφάνεια ύστερα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις οποίες προχώρησαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου να χορηγήσουν την έκπτωση από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους.
Αν ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι ενεργοί χρήστες του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στο τέλος του 2013 7.385.000, τότε προκύπτει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων
–μπορεί να φτάνει και στο 18%– έχει τουλάχιστον ένα «κομμένο» ρολόι ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά του. Οι λόγοι της διακοπής, προφανείς: απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μηδενισμός των τεκμηρίων διαβίωσης για τα συγκεκριμένα ακίνητα, μη καταβολή των παγίων που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ (σ.σ. δημοτικά τέλη, συνδρομή κρατικής τηλεόρασης, πάγιο ΔΕΗ, ΤΑΠ κ.λπ.).
Το ισχυρότερο, όμως, κίνητρο προέκυψε τα τελευταία τρία χρόνια με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες παροχές έκλεισαν μέσα σε λίγους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή του έκτακτου τέλους, το οποίο διατηρήθηκε για τρεις διαδοχικές χρονιές.
Τα στοιχεία που διέθεσε ο ΔΕΔΔΗΕ στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να χορηγηθεί αυτόματα η έκπτωση φόρου για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους και να μην παραστεί η ανάγκη να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες στις δημόσιες υπηρεσίες αφορούν αποκλειστικά σε παροχές οι οποίες διακόπηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του καταναλωτή.
Δηλαδή, δεν περιλαμβάνονται οι παροχές που έχουν διακοπεί εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να δοθεί έκπτωση φόρου (σ.σ. το 20% επί του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία) και στους «κακοπληρωτές». Οι 1,325 εκατ. παροχές που εντοπίστηκαν να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί μέσα στο 2013 ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες ακινήτων:
1. Διαμερίσματα ή καταστήματα τα οποία προορίζονταν για ενοικίαση και ελλείψει ενδιαφερομένων παραμένουν και σήμερα κενά.
2. Εξοχικές κατοικίες στις οποίες επίσης έχει παρατηρηθεί «κύμα» διακοπής της ηλεκτροδότησης.
3. Αποθήκες και γραφεία στα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έκοβαν επί σειράν ετών το ρεύμα, αλλά υποχρεώθηκαν να το κάνουν μετά την επιβολή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ.
4. Νεόδμητα ακίνητα τα οποία ηλεκτροδοτήθηκαν έστω και με το «εργοταξιακό» με στόχο να ενοικιαστούν, αλλά τελικώς παρέμειναν άδεια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να κόψουν τελείως το ρεύμα.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των κομμένων παροχών, το υπουργείο Οικονομικών χορήγησε έκπτωση φόρου σε μόλις 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα εμπράγματα δικαιώματα (σ.σ. ο αριθμός των παροχών είναι σαφώς μικρότερος, δεδομένου ότι σε μια παροχή μπορεί να αντιστοιχούν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα λόγω συνιδιοκτησίας ή διάσπαση της πλήρους κυριότητας σε ψιλή και επικαρπία). Τελικώς από τη συγκεκριμένη έκπτωση ωφελήθηκαν μόλις 78.399 ιδιοκτήτες.
Οι λόγοι για τους οποίους από τον αρχικό αριθμό των 1,325 εκατ. παροχών τελικώς κατέληξαν να λαμβάνουν έκπτωση ο ένας στους 10 ήταν οι εξής:
-  Η έκπτωση αφορά μόνο σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Ολες οι υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων εξαιρούνται αυτομάτως.
-  Οι φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει σωστά τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ είτε στο έντυπο Ε9 (σ.σ. η αναγραφή του ρολογιού έχει γίνει υποχρεωτική από πέρυσι, αλλά ελάχιστοι το είχαν συνειδητοποιήσει) είτε και στο έντυπο Ε2.
-  Εντοπίζονται χώροι οι οποίοι ενώ εμφανίζονται ως μη ηλεκτροδοτούμενοι, δεν προκύπτει ότι ταυτόχρονα είναι και «κενοί». Αυτό το στατιστικό εύρημα μεταξύ άλλων υποκρύπτει και το φαινόμενο του «δανεισμού» ρεύματος, όπου οι γείτονες διακόπτουν τη μια παροχή και εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται από το «ρολόι» του γείτονά τους.

Θάνος Τσίρος
 Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: