DEH

DEH

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Yπάρχει κίνδυνος εμπλοκής για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Yπάρχει κίνδυνος εμπλοκής για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗΕμείς φταίμε παραδέχεται ο δήμαρχος

Τον κίνδυνο που, για ακόμα μία φορά, διατρέχει το έργο του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, λόγω της νέας προσφυγής στο ΣτΕ, υπογράμμισε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς ο οποίος…ξεσπάθωσε για την αρνητικότητα που μας διακατέχει, λέγοντας ότι δεν είναι…αόρατες δυνάμεις που εμποδίζουν την κατασκευή του αλλά ότι εμείς είμαστε μαλθακοί!

Όπως είπε ο Δήμαρχος, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μία κινητοποίηση για την κατασκευή του εργοστασίου στη Νότια
Ρόδο, για το οποίο έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες, έχουν δοθεί όλες οι εγκρίσεις με ό,τι πιο αυστηρό υπάρχει και κινδυνεύει το έργο, όπως και την προηγούμενη φορά, από την προσφυγή που έγινε για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι ο Δήμος θα έχει δικαστική συνδρομή υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου ενώ, ως γνωστόν, έχει ζητήσει και από άλλους φορείς να συνδράμουν και, συγκεκριμένα, το ΕΒΕΔ που πήρε και απόφαση, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου και από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και ζήτησε να πάρουν και αυτοί αποφάσεις, αλλά να υποστηρίξουν πιο δυναμικά, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου, να έχουν δηλαδή υποστήριξη στη δικαστική εμπλοκή που θα υπάρχει στο θέμα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, και του Παραδεισίου και της Σορωνής και του Θεολόγου, που πήραν ομόφωνες αποφάσεις με συνεδριάσεις και λαϊκές συνελεύσεις, υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστάσιου.

Ωστόσο, είπε, στη συνέχεια:
«Πολλές φορές, εμείς στη Ρόδο, δαιμονοποιούμε κάποια πράγματα, λέμε ξέρετε δεν πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο. Σαν…να υπάρχουν αόρατες δυνάμεις που εμποδίζουν την κατασκευή. Και λέω το αντίθετο: Εμείς είμαστε μαλθακοί και δεν επεμβαίνουμε εκεί που πρέπει να επέμβουμε για να έχουμε τα αυτονόητα, όπως είναι το εργοστάσιο.

Δηλαδή, αν πιστεύουμε ότι όλοι…συνομωτούν να μην γίνει το εργοστάσιο και δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα γίνει. Αν, όμως, αντιδρούμε, γιατί το 95% νομίζω των πολιτών και των φορέων θέλει το νέο εργοστάσιο, διότι κατανοεί ότι αν δεν γίνει θα έχουμε ενεργειακό πρόβλημα. Και αυτό που λένε μερικοί να γίνει διασύνδεση του νησιού-είμαστε υπέρ της διασύνδεσης-πότε θα γίνει;

Ποιος την εγγυάται τη διασύνδεση; Υπάρχουν πόροι; Υπάρχουν επενδύσεις; Αν μπορούσε να γίνει αύριο θα έλεγα και εγώ, ναι υπέρ της διασύνδεσης. Αυτό είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μέχρι τότε τι κάνουμε;

Πρέπει να γίνει το εργοστάσιο για να υπάρχει η επάρκεια, όπως έχει γίνει και στην Κρήτη και στ’ άλλα νησιά».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά, είναι ανοιχτό το θέμα να ξεκινήσουν εργασίες, ωστόσο η ΔΕΗ δεν κρύβει την ανησυχία της αφού ούτε την προηγούμενη φορά περίμενε να πέσουν οι όροι της.

Ο ίδιος, τους πιέζει για να ξεκινήσουν ωστόσο φοβούνται για ενδεχόμενα προσωρινά μέτρα. Μάλιστα, μετέφερε ο κ. Κουσουρνάς πως βλέπει η ΔΕΗ αυτές τις εξελίξεις, λέγοντας: «Λέει η ΔΕΗ πρέπει να το νιώσουμε και εμείς ότι οι ροδίτες το θέλετε (σ.σ. το εργοστάσιο)-συνέχεια γράφεται ότι δεν θα γίνει».

Όπως είπε ο Δήμρχος, η μελέτη μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχι και τεκμηιωμένη ωστόσο πρόκειται για Δικαστήριο και ουδείς μπορεί να γνωίζει τι έκβαση θα έχει.

Το ΚΚΕ
Από πλευράς του ΚΚΕ, ερωτηθείς, χθες, σχετικά, ο Γραμματέας της ν.ε. του κόμματος νότιας Δωδεκανήσου, κ. Τάκης Πότσος, αφού είπε ότι έχουν πλήρη εικόνα για το τι γίνεται, δήλωσε, χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση οι Βόρειοι και οι Νότιοι του νησιού και αυτό είναι ένα μεγάλο, κατά τη δική μας άποψη, λάθος και όλων αυτών οι οποίοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, δηλαδή χάνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας. Για μας αυτή είναι η κύρια αντιπαράθεση. Δηλαδή, παραγωγή ενέργειας από ποιους και προς όφελος ποιων;

Εμείς, βεβαίως, και λέμε ότι πρέπει να γίνει το νέο εργοστάσιο διότι οι ανάγκες σήμερα είναι σε τέτοιο σημείο που, ουσιαστικά, την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και έχουμε και συνεχόμενες διακοπές ρεύματος σε χωριά έξω από αυτά που λέμε τουριστικές περιοχές. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να δούμε και τον τρόπο που θα παραμείνει και θα λειτουργεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ, με τη λειτουργία του νέου στη Νότια Ρόδο, από περιβαλλοντικής άποψης. Βεβαίως και θα πρέπει να διεκδικηθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα που να μην δημιουργούνται τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων».


Πηγή :  Rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: