DEH

DEH

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Νέα ανεπανάληπτη κοροϊδία από την συγκυβέρνηση – «Τα βρήκαν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ρώτησαν τον «ξενοδόχο»

του Μιχάλη Αγραφιώτη
από την στήλη του στο kozan.gr
«Καζάνι που βράζει» είναι η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας από τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της συγκυβέρνησης, που αντί να τα μαζέψει και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα κείμενο απαράδεκτο, εκτός τόπου και χρόνου, έρχεται και ανακοινώνει κάποιες μετέωρες και αόριστες βελτιώσεις, που και αυτές βρίσκονται εκτός θέματος, αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν πάρει το μήνυμα, ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει να μεταλλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.
Περίμενα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη κατανόηση των κοινωνικών μηνυμάτων και να αφουγκραστούν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας της Φλώρινας και όχι μόνο για το μέλλον της επιχείρησης και τη συνεργασία τους με τους ιδιώτες. Αντιθέτως, προχώρησαν σε γελοίες, κατά την άποψη μου αόριστες τροποποιήσεις, που θυμίζει τη φράση «πάρτε ένα κόκκαλο για να μη γαβγίζετε».  Δεν είναι έτσι, οι εποχές που κάποιοι θεωρούσαν τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ιθαγενείς έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να διασφαλίσει το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς, όπως αναφέρουν οι διαρροές από το Μαξίμου, διατηρώντας τις συλλογικές συμβάσεις. Ποιος θα επιβάλει στους ιδιώτες να τηρήσουν τα παραπάνω, την ώρα που έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα; Θα επιβάλει το κράτος στους μεγάλους της ενέργειας, ποιους θα κρατήσει, πόσους θα απολύσει και ποιους και με τι αντίτιμο θα προσλάβει; Ας μην γελιόμαστε, ποιος από αυτούς θα τολμήσουν να επιβάλουν στους μεγάλους της ενέργειας τους όρους που συμφέρουν στους εργαζόμενους. Προφανώς, το νομοσχέδιο που περνάει στο θερινό τμήμα της Βουλής θα συμπεριλαμβάνει και «όνειρα θερινής νυκτός».
Οι διαρροές λένε ότι η ΔΕΗ με τη νέα της μορφή θα «επιτρέπει» στους αγρότες να χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους της. Εδώ δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την αξιοποίηση των νερών και ότι προφανώς, η κυβέρνηση μας «κάνει τη χάρη» να μας αφήνει να αξιοποιήσουμε τα ύδατα που… «ανήκουν» στη ΔΕΗ. Τα κληρονόμησαν από τον πατέρα τους οι κύριοι κυβερνώντες; Και μόνο αυτή η παράμετρος θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Αναφέρεται σχετικά με το πελατολόγιο ότι θα κατανεμηθεί δικαίως και ισομερώς στις δύο επιχειρήσεις. Τα χρέη, τα δάνεια, οι ζημιές, τα ρουσφέτια και οι αποσπασμένοι θα κατανεμηθούν ισομερώς; Μεγάλο ερώτημα και αυτό που προφανώς αποφεύγει να αγγίξει η συγκυβέρνηση, γιατί αν είναι να τα δώσουμε όλα έτοιμα στη Μικρή ΔΕΗ και να βουλιάξουμε τη μεγάλη τότε «ζήτω που καήκαμε».
Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ στους ιδιώτες πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, ενώ τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα κατευθυνθούν στο επενδυτικό σχέδιο της μεγάλης ΔΕΗ, για να παραχωρηθεί μετά στο ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα πάλι σε ιδιώτες. Δηλαδή, προφανώς μας «κάνουν τη χάρη» να συζητήσουν τη σύμβαση στη Βουλή, ενώ ότι εισπραχθεί θα πάει για επενδύσεις, όπως λόγου χάρη την Πτολεμαϊδα 5, που 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής δεν έχει στρωθεί καν το έδαφος για να ανεγερθεί…
Θεωρούσα ότι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο αδαής με την πολιτική και θα ήξεραν να χειριστούν με διπλωματικό τρόπο ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αν τροποποιούσαν το σχέδιο με την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή που με νομικό τρόπο θα διασφάλιζε την εκπλήρωση της δέσμευσης της απελευθέρωσης της λιγνιτικής παραγωγής, θα είχαν κερδίσει το παιγνίδι των εντυπώσεων. Τώρα, έρχονται και κάνουν χειρότερα τα πράγματα, γιατί πολύ απλά με αερολογίες… δεν βάφονται αυγά…
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθεί και σε ξεπούλημα. Οι τελευταίοι υπουργοί την υποβάθμισαν εντέχνως για να την απαξιώσουν και να την πουλήσουν σε χαμηλό τίμημα. Όσοι θεωρούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να πουληθεί για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και να λειτουργεί εύρυθμα, σκέφτονται εκ του πονηρού, γιατί πολύ απλά όταν έχεις ένα μοναδικό εργαλείο το βελτιώνεις, δεν το σκοτώνεις όσο-όσο.
Την άλλη Τετάρτη οι φορείς της περιοχής πρέπει να ζητήσουν δικαιωματικά το λόγο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και να «ανοίξουν» τα μάτια στους κυβερνητικούς Βουλευτές για το ατόπημα που πρόκειται να διαπράξουν αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ως απαράδεκτό και πρόχειρο από την ουσία του και τη φιλοσοφία του, πρέπει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση και ας βρούνε άλλο τρόπο για να εκπληρώσουν την κοινοτική υποχρέωση. Άλλες υποχρεώσεις δεν τις δίνουν σημασία, γι’ αυτή “καίγονται”. Όσο για τα ενεργειακά συμφέροντα που θέλουν να ισχυροποιηθούν στο χώρο της παραγωγής, ας βάλουν το χέρι στην τσέπη και ας επενδύσουν δημιουργώντας οι ίδιοι της μονάδες παραγωγής με το κράτος να εξαλείφει τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία. Αν είναι το κράτος άχρηστο, αυτό δεν θα το πληρώσουν οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής
 
- See more at: http://www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: