DEH

DEH

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Διαδικασία Ψήφισης του Νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ Δείχνει τον Δρόμο και για τις Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια;

Η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ δείχνει το δρόμο για την προώθηση και των επόμενων κινήσεων στον ενεργειακό τομέα και δη των ιδιωτικοποιήσεων;
Οι αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των φωτοβολταϊκών «ξεφούσκωσαν» γρήγορα για έναν κυρίως λόγο. Γιατί εμπεριείχαν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, γιατί ήδη είχε ξεκινήσει η διάσπαση προτού φθάσει το σχετικό κείμενο στη Βουλή. Με μια αγορά που εκ των πραγμάτων απαιτούσε ορθολογικοποίηση, συν το γεγονός ότι ανάλογα είχαν πράξει νωρίτερα και άλλες χώρες στην Ευρώπη, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να μην περάσει τελικά το νομοσχέδιο. Βέβαια, έγιναν και οι λεγόμενες βελτιώσεις, ειδικά για τους αγρότες και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά του ψηφοφόρου. Ας όψονται και οι πιέσεις από τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές. Είναι τυχαίο ότι ως την τελευταία στιγμή έκοβαν και έραβαν τις νέες ρυθμίσεις στη Βουλή; Αντίθετα στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά οι περικοπές είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές.
Από τη στιγμή που η κυβερνητική σύμπραξη διαθέτει πλειοψηφία είναι εύλογο ότι θα μπορεί να περνά ό,τι θέλει, ελέω τρόικας. Και δεν πάνε να φωνάζουν όσοι αντιδρούν; Το ζήτημα είναι να μην υπάρξει υπόδειξη και εντολή από την τρόικα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Με αυτό το σκεπτικό αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα που παίρνουν σειρά. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Το πρώτο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα προχωρήσει με κάθε τρόπο, άλλωστε οι όποιες αντιδράσεις συσπειρώνονται και εντοπίζονται στο θέμα της μικρής ΔΕΗ. Εκεί είναι που αναμένεται η μεγάλη «σφαγή». Γιατί δεν αφορά μόνον σε ένα καθαρά επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά εμπλέκει και τους καταναλωτές και τις τοπικές κοινωνίες. Ήδη, αρχίζουν και καταγράφονται αντιδράσεις από αυτό το κομμάτι.
Το κατά πόσο τελικά θα ολοκληρωθούν τα κυβερνητικά σχέδια για τον ΑΔΜΗΕ και τη μικρή ΔΕΗ δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τις αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής, όσο από το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Αυτό επί της ουσίας θα αποτελέσει το κρίσιμο διακύβευμα. Θα θεωρηθεί ελκυστική μια εταιρία, όπως ο ΑΔΜΗΕ, με τα προβλήματα που κουβαλά; Και κυρίως με τη διατήρηση των προνομίων των εργαζομένων στην περιουσία της; Θα μπορέσουν οι τελευταίοι να ακυρώσουν τη διαδικασία της πώλησης προσφεύγοντας στα δικαστήρια; Θα αποτελέσει ενδεχομένως αυτό το θέμα ανασχετικό παράγοντα για τους εν δυνάμει επενδυτές; Στους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι θα έχουμε όλες τις απαντήσεις. Πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε και πήρε πίσω την τελευταία στιγμή τη ρύθμιση για τους εργαζομένους και την περιουσία της μητρικής εταιρίας είναι ένα δείγμα του πώς λειτουργεί πάντα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Για μετά βλέπουμε.
Το θέμα της μικρής ΔΕΗ είναι σαφώς πιο σύνθετο και όπως προείπαμε σε αυτό το αλώνι θα αναμετρηθούν άπαντες. Και είναι σαφές ότι θα υπάρξουν πολλά «θύματα». Γι αυτό και προς ώρας δεν το αγγίζει κανείς. Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε ένα συρτάρι, για να βγει στην επιφάνεια όταν κριθεί ούριος ο καιρός. Από το καλοκαίρι και μετά δηλαδή, ανάλογα με τους ανέμους που θα φυσούν. Κι εδώ υπάρχουν υποσημειώσεις που θα δυσκολέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, εφόσον δεν αποσυρθούν. Όπως για παράδειγμα, η μεταφορά στη μικρή ΔΕΗ όλων των υποχρεώσεων της μητρικής.
Προφανώς, η κυβέρνηση θα επιλέξει να πάρει μια βαθιά ανάσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Και προφανώς δεν θα βιασθεί να ακουμπήσει τις παραπάνω εκκρεμότητες άμεσα. Εδώ δεν έχει να κάνει με ένα διασπασμένο μέτωπο. Έστω κι αν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, που αποδείχθηκε, όμως, εξαιρετικά εύθραυστη στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Συνεπώς, τις επόμενες κινήσεις της θα τις δούμε μετά το Μάιο. Τότε θα κριθούν όλα. Και κυρίως θα καταγραφεί η αντίδραση των φωτοβολταϊκών που δεν τα πήραν όλα, όπως επιδίωκαν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: