DEH

DEH

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γιατί η κυβέρνηση προκαλεί αναβολή της απόφασης για την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον»

«Μπορείτε να δώσετε τιμή κάτω και από το κόστος παραγωγής του λιγνιτικού ρεύματος».
 
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της κατεύθυνσης που δίνει η κυβέρνηση προς τη ΔΕΗ 
οδηγώντας παράλληλα σε αναβολή κατά ένα μήνα τη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, η οποία είχε προγραμματιστεί από τη διοίκησή της  προκειμένου οι μέτοχοι (στην πράξη ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών) να λάβουν απόφαση σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης της «Αλουμίνιον» και εν γένει για τον τρόπο χειρισμού της αντιδικίας των δύο πλευρών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την αναβολή θα ζητήσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου
Οικονομικών, όπως έχει δικαίωμα.
Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗκαι στην «Αλουμίνιον» προκειμένου, εάν αυτό είναι εφικτό, να υπάρξει συμφωνία. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν εμφανίζεται ως πολύ πιθανό, καθώς οι επαφές που είχαν οι δύο πλευρές δεν απέδωσαν. Η πλευρά της «Αλουμίνιον» έχει στο οπλοστάσιό της την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίαςστην οποία είχαν προσφύγει από κοινού με τη ΔΕΗ και η οποία κατέληξε σε μια τιμή 36,6 ευρώ τη Μεγαβατώρα για το χρονικό διάστημα μέχρι τέλος 2013. Από την πλευρά της η ΔΕΗ είναι «οχυρωμένη» πίσω από τα κοστολογικά της στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και η λιγνιτική παραγωγή της κοστίζει 56 ευρώ η Μεγαβατώρα και δηλώνει ότι δεν μπορεί να πουλήσει κάτω του κόστους. Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές εκφράζουν όχι μόνον την επιθυμία αλλά και την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή με βάση τις κατευθύνσεις που ήδη έχουν δοθεί στη διοίκηση της ΔΕΗ. Πρακτικά, όταν μιλάμε για χρυσή τομή στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε προφανώς για μια τιμή ανάμεσα σε εκείνη που έχει δώσει η διαιτησία και στο κόστος του λιγνιτικού ρεύματος που δηλώνει η ΔΕΗ.
 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «Λυδία λίθος» για να βρεθεί λύση είναι το να πάψει το κόστος λιγνιτικής παραγωγής που δηλώνει η ΔΕΗ να θεωρείται ως κόκκινη γραμμή κάτω από την οποία δεν μπορεί να πουλήσει ρεύμα. Το σκεπτικό είναι ότι η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ έναντι συγκεκριμένων μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, με συγκεκριμένο προφίλ, μπορεί να προσαρμοστεί και να λάβει υπόψη διάφορους άλλους ποιοτικούς παράγοντες εκτός από το κόστος παραγωγής. Να λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το αν η πώληση ρεύματος σε μια βιομηχανία, σε ώρες χαμηλής κατανάλωσης όπως η νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και κάτω του κόστους, εξασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία μιας μονάδας που αλλιώς θα έκλεινε και η οποία μονάδα τις υπόλοιπες ώρες πουλάει το ρεύμα σε υψηλές τιμές ώστε να δίνει κέρδος.
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη διαμάχη για το ποιο, ακριβώς, είναι το κόστος της ΔΕΗ» δηλώνει στο energypress αρμόδια κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα κοστολογικά στοιχεία που επισήμως παρουσιάζει η επιχείρηση, τουλάχιστον όχι πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος που έχει παραγγείλλει η ΡΑΕ, τα συμπεράσματα του οποίου αναμένεται να είναι έτοιμα σε περίπου δύο μήνες».  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «και με βάση τα σημερινά στοιχεία της ΔΕΗ, όμως, υπάρχουν δυνατότητες να προμηθευτεί η βιομηχανία φθηνότερο ρεύμα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι χειρισμοί στην υπόθεση της «Αλουμίνιον», θα αντικατοπτρίζουν τη συνολική πολιτική αντιμετώπιση του θέματος «ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών» το οποίο βρίσκεται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή του οικονομικού ενδιαφέροντος. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαίο στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας,  να τονίσει  ότι οι έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση τάση. «Οι επιχειρήσεις θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αυτό δεν θα γίνει μόνον μέσω μιας προσαρμοσμένης στις ειδικές συνθήκες και στο προφίλ κάθε επιχείρησης, εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ» δηλώνει στο energypress αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Εξηγεί, δε, ότι με τις δημοπρασίες ρεύματος (σύστημα ΝΟΜΕ) που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή σε ορισμένους μήνες, οι βιομηχανίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή λιγνιτική παραγωγή, απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της Ημερήσιας Αγοράς όπως συμβαίνει σήμερα. Με την εφαρμογή μάλιστα του ενιαίου ενεργειακού μοντέλου (target model) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2015, οι δυνατότητες απευθείας διμερών συμβολαίων θα είναι ευκολότερη.

ΠΗΓΉ: ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: