DEH

DEH

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι 3 κυβερνητικοί πυλώνες για μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους

Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου, την προώθηση στην Ε.Ε. των φακέλων για τη «διακοψιμότητα» και το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (Carbon leakage).
Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, παρουσία εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο συζήτησης το ενεργειακό κόστος της χαλυβουργίας.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τόσο στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας, όσο και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ανέφερε ότι η μείωση του κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα τεθεί ως κεντρικό θέμα συζήτησης μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής των Αρχηγών των κρατών-μελών του Μαρτίου, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας το Μάρτιο. Στόχος είναι η από κοινού αντιμετώπιση συνολικά του υψηλού ενεργειακού κόστους της ενεργοβόρου ευρωπαϊκής βιομηχανίας που συναντά ακόμα περισσότερες δυσκολίες και προβλήματα στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ο Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στην τριπλή προσπάθεια που καταβάλλεται ως προς:
α) τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου σε συνάρτηση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΠΑ - Gazprom
β) την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή της μεθοδολογίας προσδιορισμού των χωρών που κινδυνεύουν από το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (Carbon leakage), που στηρίζεται στην δίκαιη αντιμετώπιση που διεκδικεί η χώρα μας εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε σχέση με γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς
γ) την προώθηση του φακέλου για τη «διακοψιμότητα» στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, την οποία έχει ήδη νομοθετήσει το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε και από την πλευρά των Συνδικάτων να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός, δεδομένου ότι συνολικά η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα σε σχέση με τους διεθνείς της ανταγωνιστές, για να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση και δράση.
Τέλος ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι είναι πάντα διαθέσιμος να συζητήσει και σε νέα ευκαιρία με τους εργαζόμενους τα προβλήματα αυτά και είναι ανοιχτός σε διάλογο ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σε ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπιση του ζητήματος.

πηγή http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: