DEH

DEH

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή Σπάρτακου στον Υπουργό ΠΕΚΑ Ιωάννη Μανιάτη με θέμα τα τιμολόγια Βιομηχανικού ρεύματος

Κύριε Υπουργέ
Αναγιγνώσκοντας κανείς την τελευταία επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ (σχετικά με το κόστος Βιομηχανικού ρεύματος) δε μπορεί παρά να διακρίνει μία ακόμα ¨συντονισμένη¨ προσπάθεια να πληγεί η ΔΕΗ, να αναγκαστεί σε επί ζημία λειτουργία και στην ουσία να οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού ήτοι, στο κλείσιμο.
Με την πρόκληση να περισσεύει, η ΕΒΙΚΕΝ κάνει λόγο για «προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών». Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τις μέσες τιμές στην Ευρώπη, «οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης».
Με την επιστολή της η Ένωση, εκτός του προφανούς που είναι η πρόθεση που περιγράφουμε στην αρχή της παρούσας, επιχειρεί να υποχρεώσει το Δημόσιο να παρέμβει στο μείζον  θέμα του ενεργειακού κόστους, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το εξώδικο της ΣΙΔΕΝΟP και της Sovel  -προς τη ΔΕΗ Α.Ε – με το οποίο ζητούν να τιμολογούνται με 34.6 ευρώ την MWh δηλαδή με τιμή  ακόμα χαμηλότερη από αυτή που έχει ορίσει το Διαιτητικό Δικαστήριο, για το άδικο του οποίου έχουμε εκφραστεί σε προηγούμενη επιστολή.
         Καθόλου τυχαίο και αδιάφορο στην υπόθεση δεν είναι γεγονός ότι οι εν λόγω Βιομηχανίες ¨χρησιμοποιούν¨ την  Π.Ο.Ε.Μ, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις, όταν τα μέλη της Ομοσπονδίας δικαίως αγωνίζονται για τη μη κατάρρευση του κλάδου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, που κλονίζονται ελέω της οικονομικής ύφεσης. Σε καμία περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δε μπορεί να διεκδικείται σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.
          Ανατρέχοντας όμως κανείς στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Energy prices and costs in Europe» (μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε και διαβιβάσθηκε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπουργών), όπου αναφέρεται ότι «Οι μέσες τιμές ρεύματος για τη χαλυβουργία κατά το 2012 διαμορφώθηκαν σε 71,4  €/MWh», διαπιστώνει το ακριβώς αντίθετο με τα όσα υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ.   
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων αποκαλύπτονται τα ακόλουθα:
  • οι χαλυβουργίες της Βόρειας και Δυτικής Ε.Ε. καταβάλλουν χαμηλότερες τιμές από το μέσο όρο της Ε.Ε., επειδή ευνοούνται από τις μεγάλες μονάδες και χαμηλού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικά, πολύ μεγάλα υδροηλεκτρικά και από λιθανθρακικά εργοστάσια. Επιπλέον, αυτή η ομάδα χαλυβουργιών μεταξύ των ετών 2010 και 2012 πλήρωσε κατά 2,1% χαμηλότερες τιμές ρεύματος, καθώς αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές αμερικανικού λιθάνθρακα (εγκαταλείποντας τον ευρωπαϊκό). Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε πυρηνικά, ούτε πολύ μεγάλη υδροηλεκτρική παραγωγή (όπως οι βόρειες χώρες) ούτε, φυσικά, και λιθανθρακικές.
  • Ακόμη και με τα πλέον χαμηλότερα κοστολόγια  ρεύματος των χαλυβουργιών της Βόρειας και Δυτικής Ε.Ε,  οι μέσες τιμές τους κατά το 2012 διαμορφώθηκαν σε 59,4 €/MWh έναντι 74,2 €/MWh της Νότιας Ευρώπης (που περιλαμβάνει την Ιταλία, Ισπανία,
Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο) και 92,5 €/MWh των χαλυβουργιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ε.Ε., αρκετές από τις οποίες διαθέτουν και πυρηνικά και λιθανθρακικά εργοστάσια.
  • Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία για τις ελάχιστες τιμές πώλησης ρεύματος σε χαλυβουργίες, ουδόλως προκύπτει ότι η γειτονική Βουλγαρία διαθέτει ρεύμα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε χαλυβουργίες – όπως διαρρέουν βιομηχανικοί κύκλοι προς τα εγχώρια ΜΜΕ – παρά το γεγονός ότι και αυτή η χώρα διαθέτει εργοστάσια ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια. Εάν πράγματι ισχύει αυτό, ότι δηλαδή το βουλγαρικό ρεύμα στοιχίζει πολύ λιγότερο από αυτό της ΔΕΗ,  τότε εύλογα διερωτάται κανένας γιατί δεν πραγματοποιούν απευθείας εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία  ή από οπουδήποτε αλλού (πρακτική την οποία όπως έχουμε επισημάνει μπορεί (αν θέλει) να την εφαρμόσει και η Αλουμίνιον), αλλά θέλουν να επιβάλλουν στη ΔΕΗ μέσω της Κυβέρνησης, να πουλάει σε τιμές κάτω του πραγματικού κόστους.
Κύριε Υπουργέ
            Γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο, διενεργείται έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομες πρακτικές της Γερμανίας για έμμεση μείωση των λογαριασμών ρεύματος σε όφελος γερμανικών ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες αντίκεινται προς την κοινοτική νομοθεσία για ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών, προκειμένου να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός;
          Κανένας συνεπώς δεν θα ήθελε να φαντασθεί ότι υπάρχουν βιομήχανοι στην Ελλάδα που ζητάνε «επιστροφή στις παράνομες επιδοτήσεις», ενώ θα μπορούσαν να ζητήσουν μείωση των φόρων που πλήττουν την ηλεκτροπαραγωγή από συμβατική θερμική ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτούμενων Ανανεώσιμων Πηγών), προκειμένου να συμπιεσθεί το ενεργειακό κόστος τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βιομήχανοι που εισηγούνται αθέμιτες πρακτικές θα πρέπει να αναλάβουν και το θάρρος να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιβάλλει μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, όταν η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 30%.
          Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την κυβέρνηση, ενόψει της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε στις 31/1,  να αναλογιστεί την ευθύνη των πράξεων και αποφάσεων που θα κληθεί να πάρει, καθώς αυτές ακριβώς οι πράξεις θα παίξουν μείζονος σημασίας ρόλο για το μέλλον της ΔΕΗ Α.Ε, της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας.
          Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
                            ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
 

      Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 Γιώργος  Αδαμίδης                          Αθανάσιος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια: