DEH

DEH

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Eπιστολή του Δημήτρη Ιμπραήμ στο συνδικαλιστή της ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη

Στο προηγούμενο επεισόδιο: η Greenpeace δημοσίευσε επιστημονική έκθεση για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία από την καύση άνθρακα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Αδαμίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ 'Σπάρτακος', 'απάντησε' για άλλη μία φορά με ανακοινώσεις και δηλώσεις χωρίς καμία ουσία, αλλά γεμάτες ειρωνεία, ανακρίβειες και ψεύδη.

Σήμερα λοιπόν που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άνθρακα έγραψα τα παρακάτω ως προσωπική μου απάντηση] 
 Αγαπητέ κ. Αδαμίδη,
Τρέφω βαθύ σεβασμό για τους εργαζομένους της ΔΕΗ, ειδικά για αυτούς που εργάζονται στον λιγνίτη, στις πιο αντίξοες συνθήκες (πχ καύσωνας)  και που εσείς εκπροσωπείτε. Ο συνδικαλισμός είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε μία πραγματικά δημοκρατική κοινωνία που στην υγιή του έκφανση δεν προστατεύει μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δίνει ώθηση σε ολόκληρη την κοινωνία.
Εσείς όμως κ. Αδαμίδη κάνετε το αντίθετο.
Mόλις πριν λίγες μέρες με την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του Σπάρτακου μιλήσατε ειρωνικά και απαξιωτικά για τη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης για λογαριασμό της Greenpeace. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω πρόβλημα ούτε με την ειρωνεία σας και την λάσπη που πετάτε ούτε με τον λαϊκισμό στον λόγο σας. Δεν είναι η πρώτη σας φορά και φαντάζομαι δεν θα είναι η τελευταία. Αυτό είστε, αυτό ξέρετε, αυτό κάνετε.
Έχω όμως σοβαρό πρόβλημα που με την ειρωνεία σας και τον λαϊκισμό σας, χάνεται η ουσία της υπόθεσης: αν συνυπολογιστεί η επιβάρυνση στην υγεία και το περιβάλλον από την λιγνιτική ρύπανση, ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. 
Με την απάντησή σας, μου δώσατε μία μοναδική ευκαιρία να σας απαντήσω επί της ουσίας.  Μην τα πάρετε προσωπικά, δεν απευθύνομαι τόσο σε εσάς. Περισσότερο απευθύνομαι σε κάθε συντηρητική φωνή σε αυτή τη χώρα, που θα κάνει οτιδήποτε για να εμποδίσει κάθε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κοινωνία. Εσείς είστε απλά ένα μέρος αυτού του προβλήματος.
Επανέρχομαι λοιπόν και εξηγούμαι απαντώντας στα λεγόμενά σας, τα οποία όσοι παρακολουθούν, μπορούν να δουν εδώ, εδώ και εδώ για την ευκολία τους.
Ο λιγνίτης σκοτώνει
Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ρύπανση από την χρήση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μειώνει το προσδόκιμο ζωής και ευθύνεται για πρόωρους θανάτους. Και αν εσείς ισχυρίζεστε δημόσια το αντίθετο ότι ‘από πουθενά και από καμία επίσημη επιστημονική έρευνα δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα ότι οι λιγνιτικές μονάδες προκαλούν προβλήματα στην υγεία’ να σας βοηθήσω εγώ. Ορίστε μία τυχαία λίστα από την διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία που επιβεβαιώνει ότι ο λιγνίτης σκοτώνει. Ορίστε και μία ελληνική, που πραγματοποιήθηκε πριν χρόνια σε 3.500 παιδιά στη Δυτική Μακεδονία και που πολύ βολικά ξεχνάτε.
Ακόμα όμως και αν αυτά επιμένετε να τα αρνείστε, σίγουρα γνωρίζετε πόσοι συνάδελφοί σας, έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, αφού η υγεία τους (πχ αναπνευστικό) έχει πλέον καταπονηθεί σοβαρά από την πολυετή τους έκθεση στην λιγνιτική παραγωγή.
Λιγνίτης και ανεργία
Η ΒΔ Μακεδονία έχει όντως σοβαρό πρόβλημα ανεργίας και σε ένα βαθμό οφείλεται και στη λειτουργία της ΔΕΗ, που είναι ασύμβατη με άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.  Με δεδομένο ότι τα κοιτάσματα στην περιοχή εξαντλούνται στα επόμενα 30 – 35 χρόνια και άρα οι θέσεις εργασίας θα λιγοστεύουν όσο μειώνονται στα λιγνιτικά μεγαβάτ, εσείς τι προτείνετε; Να καθυστερήσουμε μέχρι το κακό να είναι αναπόφευκτο ή να αναλάβουμε δράση τώρα για την επόμενη μέρα; Το μέλλον της ΒΔ Μακεδονίας και ειδικά του ενεργειακού κέντρου είναι εθνικό ζήτημα που μας αφορά όλους.
(σημείωση: η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, οφελεί πάνω από όλα τη γερμανική βιομηχανία, όχι την ελληνική)
Η Πτολεμαΐδα 5 δεν είναι καθαρή
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τη ΔΕΗ, οι εκπομπές της ‘εν λόγω μονάδας συμπτωματικά’ συμπίπτουν με τα όρια που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα οποία είναι ούτως ή άλλως πολύ χαλαρά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα όρια στις ΗΠΑ ή ακόμα και τις περιοχές με κοιτάσματα άνθρακα στην Κίνα.  Αλήθεια, ξέρετε γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πολύ χαλαρά όρια; Γιατί άνθρωποι όπως εσείς, την υπονομεύουν διαρκώς διεκδικώντας παραθυράκια και εξαιρέσεις.
Σύγκριση ορίων εκπομπών  (mg/Nm3)
Σύγκριση ορίων εκπομπών σε ΕΕ, Κίνα και ΗΠΑ (mg/Nm3)
Ακόμα και αυτά τα όρια όμως η Πτολεμαΐδα 5 δεν θα τα πληροί, με δεδομένη την εξαιρετικά χαμηλή θερμιδική αξία του ελληνικού λιγνίτη.
Η Πτολεμαΐδα 5 δεν είναι η πιο σύγχρονη μονάδα στον κόσμο
Αν ήταν, οι εκπομπές της δεν θα ήταν ως και σχεδόν 5 φορές υψηλότερες από αυτές του ΄λιγότερου ρυπογόνου σταθμού στον κόσμο’, άρα η Πτολεμαΐδα 5 μάλλον δεν είναι ο ‘πιο σύγχρονος σταθμός στον κόσμο’, όπως ισχυρίζεστε. (Από εδώ πήρα τα στοιχεία για τις εκπομπές της Πτολεμαΐδας 5, σελίδα 21). 
Σύγκριση Πτολεμαΐδας 5 με λιγότερο βρώμικο ανθρακικό σταθμό (g/MWh)
Σύγκριση Πτολεμαΐδας 5 με λιγότερο βρώμικο ανθρακικό σταθμό (g/MWh)
Αυτά που λέτε περί συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, είναι αστεία και δεν θα τα σχολιάσω, εκτός αν θέλετε σοβαρά να πεταχθούν και άλλα δισεκατομμύρια φορολογούμενων για να επιδοτηθούν ορυκτά καύσιμα.
Τα ορυκτά καύσιμα ακριβαίνουν το λογαριασμούς της ΔΕΗ
Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς λόγω των επιδοτήσεων και των στρεβλώσεων υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Ακόμα και η συμβολή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή υπολογίζεται στρεβλά, ώστε να υποτιμάται το πραγματικό τους οικονομικό όφελος και να διογκώνεται τεχνητά το κόστος τους.
Η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση που ‘τρώει από τις σάρκες της’ εδώ και δεκαετίες. Η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα, σε συνδυασμό με την (λαικίστικη) τιμολογιακή πολιτική και τα φαινόμενα διαφθοράς στην Επιχείρηση, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση με τη ΔΕΗ να διαθέτει απαρχαιωμένες μονάδες, αλλά ανύπαρκτα κεφάλαια για νέες παραγωγικές επενδύσεις, να έχει χάσει οριστικά την κούρσα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και να οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση με μάλλον επαχθείς όρους.
Και εσείς επιμένετε ακόμα στην ίδια συνταγή της καταστροφής. Την Πτολεμαΐδα 5 με το πιο φτωχό και βρώμικο άνθρακα στον κόσμο.
Επενδύσεις στο μέλλον
Κλείνοντας θέλω να σας πω κάτι τελευταίο. Αν το σήμερα είναι τόσο σκατά, είναι γιατί οι άνθρωποι που σχεδιάζουν το αύριο κάνουν σκατένια δουλειά.
Ο στόχος είναι απλός, αλλά δύσκολος: 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα (εισαγόμενα και μη) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄30. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά είναι τεχνικά και οικονομικά απολύτως εφικτό. Μάλλον, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Eίναι αναγκαίο. Οτιδήποτε άλλο, οδηγεί σε κλιματική κρίση.
Ο Σπάρτακος συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση, για ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζω λοιπόν ότι θα διαλέξετε αυτή την πλευρά της ιστορίας και όχι αυτή που θέλει να μείνουμε δέσμιοι στο παρελθόν.
Αν πάλι όχι, θα μας βρείτε απέναντι.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Δημήτρης Ιμπραήμ (concerned citizen)
ΥΓ: θα προσέξατε ότι δεν απάντησα σε καμία από τις ειρωνείες σας και κάποιους ασυνάρτητους ισχυρισμούς σας, (όπως ότι ήρθαμε και από τις φωτογραφίες δεν σταμάτησαν να αστράφτουν τα φλας – ναι ήρθαμε και βγάλαμε και φωτογραφίες, και;). Αν μπείτε στον κόπο και απαντήσετε με επιχειρήματα θα χαρώ να διαβάσω αυτά που θα πείτε και ανχρειαστεί να απαντήσω. Αν πάλι εμμείνετε στην ειρωνεία και την ύβρη, θα μου επιτρέψετε να σιωπήσω.
ΥΓ2: Πιστεύω ότι το πλήρες κόστος της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να αντικατοπτρίζεται ορθολογικά στους λογαριασμούς. Τα κέρδη πρέπει στη συνέχεια να κατευθύνονται α. σε σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές επενδύσεις (πχ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων), β. σε αναπτυξιακά προγράμματα στη ΒΔ Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που υπηρετούν τη μετάβασή των περιοχών στη μεταλιγνιτική περιοδο και γ. στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Εσείς τι προτείνετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: