DEH

DEH

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σε απολύσεις και περικοπές προχωράει η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Σουηδία, «Vattenfall»,που βέβαια λειτουργεί εδώ και χρόνια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποφάσισε να κουρέψει το αποθεματικό της πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, να πουλήσει τις θυγατρικές που έχει στην Ολλανδία και Γερμανία και βέβαια να απολύσει τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενους στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Το «κούρεμα» αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αποθεματικού της εταιρείας που υπολογίζεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος, όπως είπε ο Oystein Loseth, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είναι η οικονομική κρίση, η υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας και οι χαμηλές τιμές στις ανταλλαγές των ρύπων στην ενέργεια, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι οι απολύσεις μπορεί να είναι και περισσότερες.
Βέβαια τα στοιχεία της εταιρείας λένε άλλα...
Για την περίοδο Γενάρης - Ιούνης 2013 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2010 είχε κέρδη 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2011 είχε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2012 η εταιρεία είχε κέρδη πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ευθύνες βέβαια πέφτουν βαριές και στη συμβιβασμένη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των εργαζομένων που σε ανακοίνωσή της τα βάζει με την ηγεσία της εταιρείας και ανάγει το πρόβλημα σε ανικανότητα κάποιων στελεχών, χωρίς να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων και ουσιαστικά δικαιολογώντας τις απολύσεις στο όνομα των κερδών της επιχείρησης. Κριτική για το καπιταλιστικό σύστημα, που σ' αυτό το πλαίσιο δρα και η συγκεκριμένη κρατική εταιρεία, ούτε λόγος.
Όπως λέει και ένα σουηδικό εργατικό τραγούδι, αυτός είναι ο καπιταλισμός, είναι ο παράδεισος των πλουσίων...
 
ΠΗΓΗ 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: