DEH

DEH

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Περιπετειώδες μπλόκο στη συμφωνία ΔΕΗ - Κοπελούζου


Αδύνατον κατέστη να συζητηθεί χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το θέμα της δημιουργίας joint venture ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων Franchise για την πώληση ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Για μια ακόμα φορά το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ (με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστές της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού) παρενέβη αντιδρώντας στο σχέδιο της διοίκησης, κατέλαβε την αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και απαίτησε να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Το προεδρείο αρνήθηκε να αποσύρει το θέμα και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
αναβλήθηκε χωρίς να συζητηθούν ούτε τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρόντες στην κατάληψη της αίθουσας από τη ΓΕΝΟΠ ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πετράκος και Ουζουνίδου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Κεντρικό στοιχείο της προωθούμενης συνεργασίας ΔΕΗ – Ομίλου Κοπελούζου, είναι η ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη μέθοδο του franchising. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί κοινή κοινή εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51%. Μέσω των καταστημάτων αυτών θα παρέχονται:
Πρώτον, υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ, με σύγχρονο τρόπο, αντίστοιχο εκείνου που λειτουργούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα θα προωθούνται τα νέα εμπορικά «προϊόντα» ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει η ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού θα ενταθεί, ενώ ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια η πλήρης απελευθέρωση έχει δρομολογηθεί. Η δημιουργία τέτοιων καταστημάτων αυτόνομα από τη ΔΕΗ, παρότι έχει θεωρηθεί αναγκαία για την νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης, αξιολογήθηκε ως ασύμφορη από οικονομικής άποψης. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν πηγές της ΔΕΗ, η συμμετοχή ιδιώτη κατά 51% δίνει τη δυνατότητα στη νέα εμπορική εταιρεία να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει στην πρόσληψη προσωπικού η ίδια η ΔΕΗ ως εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Παλεύουμε χρόνια για να προσλάβουμε τους απολύτως απαραίτητους υπαλλήλους για τη ζωτική λειτουργία της εταιρείας και το θεσμικό πλαίσιο μας εμποδίζει» λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία της νέας εταιρείας με κριτήρια «ιδιωτικού τομέα» θα δώσει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Δεύτερον, ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει δραστηριοποίηση στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s).
Τρίτον, ολοκληρωμένες λύσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σε συνδυασμό με την μελλοντική κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα θα υπάρχουν λύσεις που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού εκ μέρους της εταιρείας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη για αρκετά χρόνια.
Τέταρτον, προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας ή εξοπλισμό ΑΠΕ για οικιακή χρήση, όπως μικρές ανεμογεννήτριες κ.λπ.
Εξωστρεφής απάντηση
Το όλο project θεωρείται ως μια ιδιαίτερα εξωστρεφής δραστηριότητα για τη ΔΕΗ, καθώς υλοποιεί έτσι το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Εμπορίας για «προσέγγιση του πελάτη» και παροχή διευρυμένων υπηρεσιών και προϊόντων. Η δημιουργία δικτύου θεωρείται απαραίτητο βήμα ειδικά μετά την πλήρη απελευθέρωση της λιανικής ρεύματος στον οικιακό τομέα από την 1η Ιουλίου. Στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία, μέσω της αλυσίδας καταστημάτων, θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και θα «πάει η ίδια στον πελάτης της», σε συνδυασμό μάλιστα με μια ευρύτερη εμπορική δραστηριότητα.
Τα ίδια στελέχη αποδίδουν τις αντιδράσεις, αφενός μεν στην εσωστρεφή φιλοσοφία των συνδικαλιστών σε σχέση με το ρόλο της επιχείρησης, αφετέρου δε στην επιρροή που ασκούν έμμεσα ή άμεσα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. «Ας μην ξεγελιούνται κάποιοι, ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος θα είναι σε λίγο καιρό οξύτατος. Αν η ΔΕΗ δεν κινηθεί δυναμικά θα δεί τα μερίδιά της να συρρικνώνονται και τότε όσοι αντιδρούν σήμερα θα πρέπει να δικαιολογήσουν και τη συρρίκνωση του προσωπικού που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται» δηλώνει στο energypress υψηλόβαθμος αρμόδιος παράγοντας.


ΑΠΟ ΤΟ  
http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: