DEH

DEH

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού

Θέμα ημερών πρέπει να είναι η ανακοίνωση από τη ΡΑΕ των τελικών ρυθμίσεων για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, που μετά και την ενσωμάτωση των σχετικών παρατηρήσεων του ΥΠΕΚΑ, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.
Αν και δεν είναι γνωστές οι παρατηρήσεις του ΥΠΕΚΑ εκτιμάται ότι ο βασικός κορμός των προτάσεων της Αρχής δεν θα αλλάξει, καθώς οι αλλαγές είναι αναγκαίες για την προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την αθρόα διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Έτσι, διατηρούνται τόσο το cost recovery, όσο και τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), και οι δύο δηλαδή μηχανισμοί εξισορρόπησης των στρεβλώσεων της αγοράς, που προκαλεί το γεγονός ότι ένας μόνος παίκτης, η ΔΕΗ, έχει πρόσβαση σε φθηνό χαρτοφυλάκιο καυσίμων, τον λιγνίτη και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Ειδικότερα, όσον αφορά για τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (cost recovery) διατηρείται, ωστόσο καταργείται από 1ης Ιουλίου το περιθώριο 10% επί του κόστους αυτού. Ο μηχανισμός θα καταργηθεί πλήρως την 30η Ιουνίου 2014.
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου και μετά, 9 μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.249 MW, που δεν λειτουργούν, αποσύρονται οριστικά από σύστημα. Αυτό σημαίνει και ότι απεντάσσονται από τον μηχανισμό πληρωμής τους μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). Οι πληρωμές των ΑΔΙ θα συνεχίσουν να καταβάλλονται για τις υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 10.339 MW. Η τιμή των ΑΔΙ παραμένει στα 45.000 ευρώ/MW.
Ωστόσο, οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου και οι αεριοστρόβιλοι ανοικτού κύκλου (φυσικό αέριο), συνολικής ισχύος 3.998 MW θα εκδίδουν δεύτερο ΑΔΙ για τη διαθέσιμη ισχύ τους και θα δικαιούνται επίσης να πληρώνονται από τον μεταβατικό μηχανισμό.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να συμμετέχουν στον μεταβατικό μηχανισμό με ποσό ίσο με 59.000 ευρώ/MW ανά έτος, βάσει της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών τους, συνυπολογίζοντας στη μετρούμενη στα όρια του συστήματος αιχμή, τη διεσπαρμένη παραγωγή ΑΠΕ δικτύου.
Τέλος, από 1ης Ιανουαρίου 2014 καταργείται ο κανόνας του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από τις μονάδες παραγωγής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: