DEH

DEH

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σάλος με τις καταγγελλίες συνδικαλιστή


 «Όπως καλά γνωρίζετε, στην Περιοχή της Αθήνας καταγράφηκε το γεγονός συνάδελφος ηλεκτρολόγος να είναι ταυτόχρονα και εργολάβος και να εργάζεται σε εργολαβία του… στην περιοχή του και μάλιστα σε ώρα κανονικής του εργασίας». Τα παραπάνω αποτελούν καταγγελία του Ανδρέα Αβραμίδη, μέλους της δ.σ. της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, της πολυπληθέστερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της πρώην ενιαίας ΔΕΗ. Θίγει δε μία πτυχή του τρόπου που λειτουργούν οι δημόσιες επιχειρήσεις, ιδίως όταν αυτές κατέχουν μονοπωλιακή θέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά τη ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ η οποία προέκυψε από την απόσχιση της πρώην γενικής διεύθυνσης διανομής, και ελέγχει το δίκτυο
διανομής, δηλαδή ένα φυσικό μονοπώλιο, από το οποίο εξαρτάται σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της χώρας.
Αυτό που καταγγέλλει λοιπόν ο κ. Αβραμίδης είναι ότι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι ταυτόχρονα και εργολάβοι που αναλαμβάνουν εργασίες, μετά από διαγωνισμό φανταζόμαστε. Μάλιστα ο ίδιος καταγγέλλει ότι το φαινόμενο είναι διαδεδομένο σε όλες τις Περιοχές (διοικητικές μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ), είναι εν γνώσει της διοίκησης της εταιρείας και του συνδικάτου, ενώ ως εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στην ανάληψη έργων του ΔΕΔΔΗΕ είναι και πρώην εργαζόμενοι στα δίκτυα και νυν συνταξιούχοι.

«Αυτή η γενικευμένη παραβατικότητα δεν είναι τυχαία, αλλά παράγωγο των ιδεών που έχουν καλλιεργηθεί, των πολιτικών που ασκούνται και της δομής της επιχείρησης που ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε απλά όργανα εκτέλεσης εντολών», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αβραμίδης.

Εμείς θα συμπληρώναμε και της χαλαρότητας, της ανοχής των διοικούντων στα συναδελφικά «παραπτώματα», στη ρουσφετολογία και στην εκτεταμένη χρήση εργολαβικών υπηρεσιών για την εκτέλεση έργων στα δίκτυα διανομής.

Εξ άλλου λίγο ως πολύ, όλοι έχουν εμπειρία του τι σημαίνει να μπλέξεις με τους εργολάβους της
ΔΕΗ, είτε όταν σκάβουν, είτε όταν εγκαθιστούν κολώνες, με βάση μελέτες των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να ζητά κανείς νέα σύνδεση με το δίκτυο, είτε ως καταναλωτής, και πολύ περισσότερο ως παραγωγός (μικρά φωτοβολταϊκά κ.λπ.).

Εν τέλει να πούμε ότι ο κ. Αβραμίδης παρ' ότι συνδικαλιστής ξεπερνώντας τα σύνδρομα της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, τολμά να θίξει μια πτυχή που συνδέεται άμεσα με την κακοδαιμονία της σύγχρονης πραγματικότητας.

Όπως είπε στο euro2day, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η ΕΤΕ
ΔΕΗ παρέπεμψε το θέμα στο οργανωτικό της γραφείο. Θα περιμένουμε τις αντιδράσεις τους, όπως και της διοίκησης της ΔΕΗ που είναι η μητρική εταιρεία.
 
του Μιχάλη Καϊταντζίδη www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: