DEH

DEH

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Απρόσμενα κέρδη για τη ΔΕΗ από τους ρύπους

Χθες στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα μια σημαντική ψηφοφορία στην επιτροπή ITRA της Ευρωβουλής. Ο λόγος για την ψηφοφορία για το περίφημο backloading ή αλλιώς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατηθούν από τα κράτη – μέλη για ένα χρονικό διάστημα κάποια από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που είχαν παραχωρηθεί δωρεάν με στόχο να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη στην αγορά ρύπων και ως εκ τούτου να πιεστούν οι τιμές προς τα πάνω.
Στόχος της Επιτροπής είναι να αναζωογονηθεί η αγορά ρύπων που «φυτοζωούσε» τους τελευταίους μήνες με τιμές των δικαιωμάτων κάτω από τα 7 ευρώ, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη, να τονωθούν τα έσοδα για τα λεγόμενα πράσινα ταμεία και τις πράσινες δράσεις και φυσικά να αυξηθούν τα κίνητρα για την
εγκατάλειψη των ρυπογόνων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής (λόγω αυξημένου κόστους).
Η ψηφοφορία ωστόσο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πήρε διαφορετική τροπή και η επιτροπή ITRE καταψήφισε την πρόταση. Έτσι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής κατά τη χθεσινή ημέρα κατρακύλησε κάτω από τα 4 ευρώ, στα χρηματιστήρια των ρύπων.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο τεράστιο ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Κατ΄ αρχάς, ως αγοράστρια δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η εταιρεία με περίπου το μισό παραγωγικό της χαρτοφυλάκιο να προέρχεται από λιγνίτη, βλέπει τους υπολογισμούς για τα κόστη της να ανατρέπονται επί τα βελτίω. Σημειώνουμε ότι οι ασκήσεις κόστους για το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων (κατά το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί χάνουν τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων και αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των εκπομπών ρύπων) είχαν γίνει με τιμές της τάξης των 7 ευρώ.
Εκτός όμως από μικρότερο κόστος, στην πραγματικότητα η μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, συνεπάγεται για τη ΔΕΗ αυξημένα έσοδα. Πως γίνεται αυτό; Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες αυξήσεις με βάση τον υπολογισμό των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος, εγκρίθηκε έσοδο για τη ΔΕΗ της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση στις πρόσφατες αυξήσεις αποφάσισε να εγκρίνει εμπροσθοβαρώς τη δαπάνη για την αγορά CO2.
Ωστόσο ακόμη και πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τις τελευταίες 13 δημοπρασίες που έγιναν από το ελληνικό δημόσιο στο ΧΑ, η τιμή των δικαιωμάτων κυμάνθηκε μεταξύ 4,88 έως 6,91 ευρώ (μόνο σε μία δημοπρασία). Δηλαδή μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα (και με τις τιμές να εμφανίζουν περαιτέρω πτώση εξαιτίας των εξελίξεων στην ΕΕ), το πραγματικό κόστος αγοράς δικαιωμάτων ήταν χαμηλότερο έως και 30% από το προϋπολογισθέν έσοδο της ΔΕΗ.
Σε πραγματικούς αριθμούς με βάση τις δημοπρασίες που έγιναν στην Ελλάδα, για την αγορά περίπου 4,9 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων η τιμή στο ΧΑ διαμορφώθηκε στα 29,27 εκατ. ευρώ. Για αντίστοιχη ποσότητα δικαιωμάτων η ΔΕΗ θα εισπράξει από τους λογαριασμούς ρεύματος ποσό της τάξης των 34,3 εκατ. ευρώ (περίπου 15% παραπάνω).
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο στις δημοπρασίες που έγιναν από το ΥΠΕΚΑ και όχι στα δικαιώματα που αγόρασε η ΔΕΗ (σε ετήσια βάση έχει εγκριθεί συνολικό κόστος αγοράς ρύπων το 2013 270 εκατ. ευρώ με τιμή 7 ευρώ, το οποίο και θα ανακτήσει η ΔΕΗ από τα τιμολόγια).
Το σημαντικό για τη ΔΕΗ είναι ότι μετά την απόφαση της επιτροπής ITRE του ευρωπαϊκού κοινοβουλίουη η τάση αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Η εξέλιξη αυτή βεβαίως επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση που είχε κατατεθεί παλαιότερα για επιβολή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, μια πρόταση η οποία μετακυλύει στους καταναλωτές το ρίσκο της μεταβολής της τιμής. Στον αντίποδα, μεγάλοι καταναλωτές (βιομηχανία) υποστηρίζουν ο κίνδυνος αυτός πρέπει να παραμείνει στη ΔΕΗ και ότι πρέπει η αλλαγή των δεδομένων να συνυπολογιστεί στα τιμολόγια που προτείνονται από τη ΔΕΚΟ προς τους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση με βάση τα τωρινά δεδομένα, η ΔΕΗ μέσω των ρύπων βρήκε μια απρόσμενη πηγή αύξησης των εσόδων της, γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί και στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
(www.capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: