DEH

DEH

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αρχές Φεβρουαρίου ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Στο προσκήνιο επανέρχεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μετά το «πάγωμα» των προηγούμενων μηνών, καθώς η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρουσιάσει το σχέδιό της, δεδομένου ότι έχει παρέλθει η μνημονιακή προσθεσμία που προέβλεπε ότι ως το τέλος του 2012, έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν ως τις αρχές Φεβρουαρίου να υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις και ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήδη πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί το σχήμα της διωτικοποίσης. Τα σενάρια, που
έχουν εξεταστεί, αφορούν στην πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ή την πώληση «μικρών ΔΕΗ», δηλαδή ενός περιορισμένου χαρτοφυλακίου παραγωγικών μονάδων (λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και ενδεχομένως φυσικού αερίου) ή σε έναν συνδυασμό των δύο, δηλαδή τη παραχώρηση του μάναταζμεντ και μετοχών, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί ότι θα πουληθούν ορισμένες μονάδες της επιχείρησης, κυρίως λιγνιτικές, προκειμένου να απελευθερωθεί η λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.
Αλλωστε το μοντέλο των δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, που έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ, έχει μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι να προχωρήσει η πώληση μέρους του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ
Επενδυτής
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Εnergypress, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τάσσεται υπέρ του στρατηγικού επενδυτή, θεωρώντας ότι πρόκειται για την καθαρότερη και ασφαλέστερη λύση. Ωστόσο η πώληση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, όπως με επιμονή ζητά η Ε.Ε., οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί μία συνδυαστική φόρμουλα. Είτε με πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων πριν από τη μεταβίβαση μετοχών, είτε με δέσμευση του επενδυτή ότι θα προχωρήσει στην πώληση.
Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από ευρωπαϊκούς ομίλους,καθώς τίποτα δεν αποκλείει οι εξελίξεις να είναι παρεμφερείς με αυτές του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, όταν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι προτίμησαν να αποσυρθούν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, παρά το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν αρχικά. Για τους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού η διεκδίκηση της ΔΕΗ μπορεί να προσκρούει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω του μεριδίου αγοράς που θα αποκτούσαν, οπότε η λύση που μένει είναι η εξαγορά «της μικρής» ή «των μικρών» ΔΕΗ.
Το όλο εγχείρημα πάντως θα αντιμετωπίσει εντονότατες αντιδράσεις από τους εργαζομένους.

Της Μανταλένας Πίου http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112979911

Δεν υπάρχουν σχόλια: