DEH

DEH

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συζητείται «ρήτρα ρύπων» για τα τιμολόγια του ρεύματος

Με την αύξηση που εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου και τον καθορισμό εκ μέρους της ΡΑΕ και του υπουργείου του προσδοκώμενου εσόδου για την επιχείρηση το 2013, έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί το ύψος στο οποίο θα βρίσκονται τα τιμολόγια τον ερχόμενο Ιούλιο που απελευθερώνονται (μεσοσταθμικά περίπου 16% υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012).
Η απελευθέρωση στα τιμολόγια δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να τα διαμορφώσει όπως θέλει. Αντίθετα, οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Με δεδομένο ότι η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει ήδη για τα κοστολογικά δεδομένα της επιχείρησης
και το μέγιστο έσοδο του 2013,  θεωρείται απίθανη έως αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή εντός του έτους, παρά την απελευθέρωση.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι αυτές που ζήτησε η ΔΕΗ και δεν δίνουν περιθώρια στην επιχείρηση να προχωρήσει σε οικονομική εξυγίανση και επενδύσεις. Ωστόσο δεν βαθαίνουν την κρίση της και αφήνουν περιθώρια να ανοίξει εκ νέου, σε υγιέστερες πλέον βάσεις, η λιανική του ρεύματος και ο 
ανταγωνισμός από τους άλλους παραγωγούς ρεύματος.
Ρήτρα ρύπων
Υπάρχει όμως μια παράμετρος στην εξίσωση που διατηρεί υψηλό βαθμό απροσδιοριστίας και μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Είναι το κόστος των δικαιωμάτων για...
 ρύπους. Οι υπολογισμοί κόστους έχουν γίνει με σχετικά χαμηλές τιμές στο χρηματιστήριο ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν αυξηθούν, όπως επιδιώκουν ορισμένες δυνάμεις στην Ευρώπη, η ισορροπία θα διαταραχθεί εκ νέου και η ΔΕΗ θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και για να είναι καθαρό το τοπίο του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να ζητήσει, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούλιο, να ισχύσει ένα είδος «ρήτρας CO2». Δηλαδή να ανεβαίνουν αυτόματα τα τιμολόγια όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια και να μειώνονται αντίστοιχα όταν κατεβαίνουν.
Στο ναδίρ
Προς το παρόν πάντως, τα δικαιώματα ρύπων βρίσκονται στο ναδίρ. Οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 5 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να διαθέσει δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ελλείψει εντολών αγοράς σε τιμή ίση ή πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, στο οποίο έπεσε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές των ρύπων στην Ε.Ε.
Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων δεν έχει κάνει ούτε το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: