DEH

DEH

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι δραματικές επιπτώσεις από το δρομολογούμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ).

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Πέτρος Ταταρίδης, ανέφερε ότι το προωθούμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ, και μάλιστα κάτω του κόστους, με την πρόφαση της περεταίρω απελευθέρωσης
της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους ανταγωνισμού, γίνεται για να αυξηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε δε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας ξεκίνησε πριν μια 15ετία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα τα στοιχεία ώστε να βγάλει ο κόσμος τα απαραίτητα συμπεράσματα,τα οποία μεταφράζονται στα εξής:
Το 1997 η ΔΕΗ απασχολούσε σε σταθμούς και ορυχεία στην περιοχή μας 9.500 άτομα με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σήμερα μόλις και μετά βίας απασχολεί 5.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ 4.500 εργαζόμενοι εργάζονται υπό καθεστώς «γαλέρας» στους εργολάβους, ως διμηνίτες και οκταμηνίτες.
Πρόσθεσε ότι λόγω του αίσχους του «δουλεμπορίου», της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας που ανθεί στα ορυχεία, υποβαθμίστηκε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο 4.500εργαζομένων της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν σημαντικοί πόροι από την τοπική αγορά από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ο κ. Ταταρίδης σημείωσε ακόμη ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια, με το προαναγγελθέν κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, θα χαθούν από την περιοχή μας 6.000- 7.000 θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαού στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς θα υπάρξει δραματική αύξηση της κιλοβατώρας μέσα από την φορολόγηση των ρύπων αλλά και την μείωση της λιγνιτικης παραγωγής. Παράλληλα, είπε, θα κινδυνέψουν οι μετεγκαταστάσεις των πληττομένων από τη ΔΕΗ οικισμών της περιοχής, ενώ θα χειροτερέψει περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της περιοχής σε αγώνα ενάντια στη μετοχοποίηση και ξεπούλημα της ΔΕΗ, σε αγώνα για μια ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας. Σε αγώνα για τη διεκδίκηση 5.000 προσλήψεων στη ΔΕΗ, υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, αποκατάσταση του περιβάλλοντος, άμεση υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων των πληττομένων οικισμών,αλλά και ενάντια σε νέες “Καλλικρατικές” συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών,νοσοκομείων και δομών υγείας.
Από: www.e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: