DEH

DEH

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η ΔΕΗ, η Αχλάδα και εμείς

Το Σάββατο 28-5-2011, δημοσιοποίησα στα Blogs κάποιες απόψεις-ενστάσεις και απορίες που είχα - και δυστυχώς έχω ακόμα- για το ποιος διοργάνωσε την σύσκεψη του κλιμακίου της ΔΕΗ με τους φορείς του νομού μας την Κυριακή 29-5-2011 και με ποια αρμοδιότητα. Τώρα γιατί έγινε στο Εργατικό κέντρο και όχι στο Τ.Δ. Αχλάδας παρουσία των κατοίκων και του τοπικού τύπου, άλλη μια απορία στις τόσες που έχω.

Γιατί δεν προσκλήθηκε ο Δ/ντης του ΑΗΣ Μελίτης, αφού εκεί καταναλώνεται ο Λιγνίτης; Δεν θα έπρεπε να είναι και αυτός στην επιτροπή;

Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο στις 31-5-2011 (εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ) αντιλαμβάνομαι, ότι οι
 δηλώσεις του κ. Νικολακάκου άφησαν πολλά ερωτηματικά.

• Συμφωνεί το αρμόδιο υπουργείο με την πρόταση του κ. Nικολακάκου, να πληρώσει η ΔΕΗ τις αποζημιώσεις;

• Με ποιο τρόπο θα πληρωθούν οι κάτοικοι του Τ.Δ. Αχλάδας; Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Προτίθεται η ΔΕΗ, μετά τον ορισμό της πρώτης τιμής από το πρωτοδικείο, να καταθέσει τα χρήματα των αποζημιώσεων στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για λογαριασμό των κατοίκων της Αχλάδας;

• Ποιος θα καταθέσει την διαφορά που ενδεχομένως θα προκύψει στο εφετείο, όπου θα οριστεί η τελική τιμή ;

• Εκτός από προφορικές υποσχέσεις, γιατί δεν δίνει γραπτές τις προτάσεις στους κατοίκους, προς αποφυγήν παρερμηνειών στη συνέλευση των κατοίκων του Τ.Δ. Αχλάδας; Διότι ως γνωστό, τα γραπτά μένουν.

• Θα εκδώσει η ΔΕΗ εγγυητική τραπέζης; Kαι από ποια τράπεζα;

• Ποιος θα εγγυηθεί ότι θα γίνει σωστή εκμετάλλευση και αποκατάσταση των αποκαλυφθεισών εκτάσεων και την απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία;

• Η διαδικασία μετεγκατάστασης του Τ.Δ. Αναργύρων που γίνεται από την ΔΕΗ, βρίσκει τους κατοίκους του Τ.Δ Αναργύρων σύμφωνους;

• Γιατί δεν δίνει η ΔΕΗ απαντήσεις, για τον γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης της επιχείρησης στον νομό μας και για την ανάγκη μετασκευής (αποθείωσης) του ΑΗΣ Αμυνταίου; (Είναι ο πιο ρυπογόνος ΑΗΣ).

Επώνυμα κατέθεσα το Σάββατο τις απόψεις μου πριν την σύσκεψη, επώνυμα και γραπτά και όχι με φωνές, τις καταθέτω και τώρα.

Οι γεμάτες εθνική έπαρση και πατριωτισμό δηλώσεις του Κ. Κωνσταντινίδη (εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 31-5-2011) για τον εθνικό μας πλούτο και ο έμμεσος εκβιασμός για επώνυμες δηλώσεις για το ποιος θέλει Ελληνικό λιγνίτη και ποιος Βουλγαρικό, με ξενίζουν.

Όλοι συμφωνούμε στο να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, ειδικά τώρα. Αλλά προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών της χώρας και όχι των ιδιωτών .

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κ. Κωνσταντινίδης, ότι η άναρχη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νομού μας είναι παράνομη;

Συμφωνεί ή διαφωνεί ότι πρέπει να μην καταστρέψουμε τις αρχαιότητες του τόπου μας;

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κ. Κωνσταντινίδης ότι πάνω απ όλα προέχει η υγεία των κατοίκων του νομού μας;

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κ. Κωνσταντινίδης ότι η παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή μας δεν έφερε τα αναμενόμενα;

Υποσχέθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας .

Το κοινωνικό πρόσωπο με αγαθοεργίες- χορηγίες σε πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους, είναι ανύπαρκτο.

Τα ψιχία του τοπικού πόρου δεν είναι ικανά να αποκαταστήσουν τη βλάβη που υπέστη ο κατ΄ εξοχήν τουριστικός νομός μας.

Γιατί η ΔΕΗ δεν κατασκευάζει την τηλεθέρμανση με δικά της έξοδα; Στο κάτω - κάτω δημόσια επιχείρηση είναι και μάλιστα κερδοφόρα.

Γιατί πρέπει ο Φλωρινιώτης να πληρώνει 8 μήνες πετρέλαιο θέρμανσης και με την εξίσωση του πετρελαίου με αυτό της κίνησης να μην έχει χρήματα να ζεσταθεί; Ενώ πληρώνει στην ίδια τιμή την κιλοβατώρα με την ηλιόλουστη Κρήτη που παράγει το ρεύμα με πετρέλαιο.

Γιατί θα πρέπει να τα δίνουμε όλα και να μην παίρνουμε τίποτα;

Τι έδωσε η Καστοριά και έχει Εγνατία οδό; Τίποτα. Απλώς έχει πολιτικούς που θέλουν το καλό του νομού τους. Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά ο κατά τα άλλα λαλίστατος κύριος Λιάνης.

Αναφέρθηκε στο Βουλγαρικό λιγνίτη ο κύριος Κωνσταντινίδης .

Καλά θα έκανε να ζητούσε από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ (είχε σύσκεψη μ’ αυτούς στο γραφείο του) να τον ενημερώσουν, ότι ο λιγνίτης των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας έχει χαμηλή θερμογόνο δύναμη (χαμηλής ποιότητας λιγνίτης) και είναι αναγκαία η πρόσμιξη με άλλο λιγνίτη με υψηλότερη θερμογόνο δύναμη για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.

Έτσι η διεύθυνση ορυχείων της ΔΕΗ κάνει εισαγωγές λιγνίτη από την Βουλγαρία.

Δεν σας ενοχλεί κ. Κωνσταντινίδη που η ΔΕΗ πληρώνει 4 έως 5 φορές ακριβότερα τον ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ λιγνίτη, διότι ο δικός μας δεν καλύπτει τις προδιαγραφές λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης;

Και κάτι άλλο: Ο ΑΗΣ Μελίτης δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Βουλγαρικό λιγνίτη, έτσι για να ησυχάσετε. Για να το καταλάβετε, είναι σαν να βάζετε κηροζίνη στο αυτοκίνητό σας αντί βενζίνης.

Ούτε προτίθεμαι να εισάγω Βουλγάρικο λιγνίτη. Άλλη εταιρία έχει το προνόμιο.

Γιατί δεν πιέσατε την ΔΕΗ να αγοράσει τη Βιολιγνίτ και να αξιοποιήσει τα δικά της ορυχεία, όπου δεν απαιτείται μετεγκατάσταση χωριών;

Ξέρετε πόσα χρόνια καθυστέρησε η κατασκευή της Εγνατίας οδού για να εξευρεθεί τρόπος να επικοινωνούν οι αρκούδες; Φοβάμαι ότι οι αρκούδες έχουν περισσότερα δικαιώματα.

Αφήστε τα ψευδοδιλλήματα και τις εθνικές κορώνες. Τα λάθη και τις αστοχίες των στελεχών της ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένος να τα υποστεί ο λαός του νομού μας και κυρίως οι κάτοικοι της Αχλάδας.

Μέλημα και υποχρέωσή μας είναι, όσοι ασχοληθήκαμε με την πολιτική και ζητήσαμε την ψήφο του λαού, να εκπροσωπήσουμε τον απλό πολίτη του νομού μας και να αγωνιστούμε μαζί του για τα δίκαια αιτήματά του, αλλά και να τον προφυλάξουμε από τις αδικίες πολιτών και πολιτείας.

Λέω ‘’ναι ‘’ στην ισοβαρή ανάπτυξη του νομού μας. Τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία και τοπική βιομηχανία, πρέπει να συμβαδίσουν με αυτή της ΔΕΗ. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πράσινη ενέργεια.

Θέλουμε την ΔΕΗ κοινωνικό εταίρο, με ευαισθησία στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες του τόπου μας και το κυριότερο, χωρίς αποικιοκρατική νοοτροπία.

Κουλίδης Γιώργος
Πολιτευτής Ν.Δ. Νομού Φλώρινας
Μηχανολόγος Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: