DEH

DEH

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Παρολίγον θανητοφόρο ατύχημα στο κύριο πεδίο - Ερωτηματικά για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού

Στην πολύ καλή του τύχη και στα άμεσα αντανακλαστικά των συναδέλφων του οφείλει –χωρίς αμφιβολία– τη ζωή του ένας ακόμα συνάδελφος, θύμα σοβαρότατου εργατικού ατυχήματος, αυτή τη φορά στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου.

Στην αλλαγή της βάρδιας και την ώρα που ένας ακόμα εργαζόμενος έβαζε τον υπερβάλλοντα επαγγελματικό του ζήλο πάνω από την ίδια του την ασφάλεια, η μοίρα αποφάσισε να του παίξει ένα σκληρό παιχνίδι που αποδεικνύει περίτρανα το πώς μπορούν η επαγγελματική ευσυνειδησία και το πλεονέκτημα της πολυετούς εμπειρίας, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Στο εν λόγω ατύχημα, ο εργαζόμενος στην προσπάθειά του να ελέγξει από πού μπορεί να προήλθε ο θόρυβος που άκουσε από τη λειτουργία του ταινιόδρομου και ακολουθώντας όχι την ενδεδειγμένη, αλλά την πεπατημένη διαδικασία προκειμένου να παύσει η λειτουργία της ταινίας και να ξανατεθεί σε λειτουργία, βρέθηκε να ακροβατεί πάνω σʼ αυτή, επειδή προφανώς τον πρόδωσε ο διακόπτης που ρυθμίζει την όλη διαδικασία.

Αποτέλεσμα της απότομης και ¨αυτόματης¨ ενεργοποίησης του ταινιόδρομου, ήταν να βρεθεί ο υπάλληλος στο έδαφος, ευτυχώς όμως μετά από δύο πτώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάληξη θα ήταν τραγική. Παράλληλα, η αντίδραση και άμεση επέμβαση των συναδέλφων του τυχερού μέσα στην ατυχία του συναδέλφου, υπήρξε άμεση και απέβη σωτήρια για την ίδια του τη ζωή.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμα φορά καλεί:
→ Τους εργαζόμενους να γυρίζουν το διακόπτη, ΜΟΝΙΜΩΣ, στη θέση που λέει : ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ και να μην παίρνουν κανένα μα κανένα ρίσκο στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρόνο ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της εργασίας.

→ Τους υπεύθυνους να προβαίνουν σε εντατικούς και συχνούς ελέγχους του εξοπλισμού της επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ορθή λειτουργία τους, ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις εμπλοκών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: