DEH

DEH

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Προς Ένα Καυτό Φθινόπωρο για την Πώληση των Μονάδων

Το τσουνάμι των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται αμείωτο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ ο δρόμος για την πώληση μονάδων έχει ανοίξει για τα καλά. Φαίνεται πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ουσιαστικά μια προπαρασκευαστική περίοδος εν όψει του «καυτού» γ’ τριμήνου, στο οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τη διάθεση σε ιδιώτες του 17% της Επιχείρησης, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2012. Επίσης, στο γ' τρίμηνο του 2011 θα γίνει και ο διαχωρισμός της μεταφοράς και της διανομής, όπως
και θα προχωρήσουν οι διεργασίες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, εφόσον αυτή η λύση επιλεγεί τελικά, με ορίζοντα το 2012.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με όλες αυτές τις αποφάσεις και το έχουν δείξει έμπρακτα.Υπάρχουν όμως και σοβαρά οικονομικά ζητήματα σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ,αφού από του χρόνου ξεκινά η «ποινικοποίηση» του λιγνίτη από την Ε.Ε., πράγμα που καθιστά τους θερμικούς σταθμούς λιγότερο ελκυστικούς από πριν.
Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί καν ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση. Είναι βέβαιο πάντως ότι οι παλαιότερες από αυτές δεν αξίζουν πολλά στην αγορά, ενώ οι καινούριες αποτελούν ισχυρά «χαρτιά» της ΔΕΗ και η διοίκησή της δεν τις αποχωριστεί εύκολα.
Τέλος, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η διαδικασία της πώλησης θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητες «τρόικας», διαφορετικά κινδυνεύει να αποτύχει,συμπαρασύροντας μαζί και τα δημοσιονομικά της χώρας.
Από:www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: