DEH

DEH

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Μπραβο στην ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Μια νέα διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τις περικοπές στους μισθούς τους στο πλαίσιο των μέτρων του μνημονίου, έφερε πρόσφατα στο φως η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ). Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είδαν τους μισθούς τους και τα επιδόματά τους να περικόπτονται κατά 7% στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Οι περικοπές αυτές για τους περίπου 22,5 χιλιάδες εργαζόμενους μεταφράστηκαν σε περίπου 76,5 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την τελευταία
 παρουσίαση στους αναλυτές, ποσό που κατευθύνθηκε στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΠ ΔΕΗ.

Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΗ που αποκαλύπτει η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και επικαλείται εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών, τα μισθώματα των ακινήτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση δεν υπάγονται στον ειδικό νόμο περί μισθώσεων του Δημοσίου, ούτε πρόκειται περί δημοσίων κτιρίων.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η ΔΕΗ δεν είναι Δημόσιο και σύμφωνα με το ΠΔ 361/92 αλλά και με το νόμο 3429/2005, εντάσσεται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με απλά λόγια, τα κτίρια που μισθώνει η ΔΕΗ δεν θεωρούνται ότι μισθώνονται από το Δημόσιο και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στον ειδικό νόμο που υπαγορεύει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των μισθώσεων του Δημοσίου κατά 20%. Δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, των οποίων οι μισθοί και τα επιδόματα περικόπηκαν και καταργήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών που αφορούσαν το δημόσιο τομέα.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το γεγονός ότι το θέμα αποκαλύπτει ένα μικρό σχετικά σωματείο της επιχείρησης και όχι η –εξαιρετικά αποκαλυτική κατά το πρόσφατο παρελθόν, σιωπούσα τους τελευταίους μήνες–ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, της οποίας η ηγεσία πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: