DEH

DEH

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δεν αποκλείεται νέα μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα

...δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται πως αν η επιχείρηση δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους στην περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ποσοστών λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του ελληνικού σχεδίου 20-20-20, αναλόγως με τα σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχει στα τιμολόγια η ενσωμάτωση σε αυτά από το 2013 του πλήρους κόστους των
δικαιωμάτων ρύπων.
 
Τα σενάρια αυτά θα εξετάσει η επιτροπή που με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος έχει συσταθεί από τον Ιούλιο «για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής», προκειμένου από το νέο έτος ή και νωρίτερα να παρουσιάσει μια νέα έκθεση ενεργειακού σχεδιασμού, που πιθανόν να ανατρέπει τα ποσοστά του μείγματος, ειδικά στη περίπτωση του εθνικού μας καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την επιτροπή είναι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων που θα ισχύσουν από το 2013 (σήμερα γύρω στα 15 ευρώ/ τόνο CO2), και η βεβαιότητα ότι θα εκτιναχθούν όσο θα πλησιάζουμε προς τη χρονιά ορόσημο. Αυτό που θα εξετάσει λοιπόν η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της διαφορετικά σενάρια τιμών, είναι τυχόν αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα του 2020 που έχει ανακοινωθεί : Το μείγμα αυτό, εκτός από 14.950 μεγαβάτ από ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά), προβλέπει επίσης 7.211 μεγαβάτ σε μονάδες φυσικού αερίου (από 3.349 μεγαβάτ στο τέλος του 2010) καθώς και 3.362 μεγαβάτ σε λιγνίτη (από 4.826 μεγαβάτ σήμερα).

Τα σενάρια
Δεν αποκλείεται με βάση και τα σενάρια που θα εξεταστούν, τα 3.362 μεγαβάτ από λιγνίτη να «ψαλιδιστούν» κι άλλο, με ότι αυτό συνεπάγεται στη κατασκευή νέων μονάδων. Δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ, αλλά του λιγνίτη. Το σκεπτικό είναι απλό : Μόνο έτσι θα μειωθούν οι ρύποι, ικανοποιώντας τον ευρωπαϊκό στόχο, και δεύτερον δεν θα αυξηθούν υπέρμετρα τα τιμολόγια, αφού από το 2013 και μετά καταργούνται τα δωρεάν δικαιώματα CO2. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται πως αν η επιχείρηση δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους στην περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.

Το σκεπτικό άλλωστε περιορισμού του λιγνίτη, έχει αναπτυχθεί συχνά από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και έχει μεταφερθεί στους συνομιλητές της στην Ε.Ε.. Επομένως η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH νωρίτερα από το 2020 θα περιορίσει τα ποσοστά του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, καθιστώντας παράλληλα το «καλάθι» καυσίμων πιο ανταγωνιστικό για τους ιδιώτες.

Αυτό άλλωστε είναι και το τελικό ζητούμενο της παρέμβασης της τρόικας γύρω από τον λιγνίτη και με αυτή την έννοια, μπορεί, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του YΠEKA, να αποτελέσει μια απαιτούμενη «ισοδύναμη» λύση της πώλησης μονάδων. H λύση αυτή θα πλαισιωθεί από τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης. Αυτά ακριβώς τα θέματα λαμβάνουν υπόψιν τους τα μέλη της Επιτροπής που θα αναλάβουν να εκπονήσουν τη νέα έκθεση εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: