DEH

DEH

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κοζάνης απαντούν λίγο πριν από τις εκλογές

Λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και την εφαρμογή του "Καλλικράτη", οι υποψήφιοι για το Δήμο Κοζάνης "καταθέτουν" στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις θέσεις και προτάσεις τους για τη μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, την ανάπτυξη της πόλης ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου, τη διαχείριση του τοπικού πόρου, την ενίσχυση της απασχόλησης και την αναστροφή του απαισιόδοξου επιχειρηματικού κλίματος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Τι μέτρα σχεδιάζετε για την ανάπτυξη της πόλης ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου; Σε ποιους τομείς θα επενδύσετε;

Λάζαρος Μαλούτας ("Ενότητα για το νέο δήμο Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς): Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν θα αργήσει η μέρα που θα αρχίσουν
να κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες στην περιοχή μας. Επίσης η ΔΕΗ δεν πρόκειται στο εξής να δημιουργήσει ανάλογο αριθμό θέσεων απασχόλησης μ΄ αυτόν που έδινε στο παρελθόν, ούτε φυσικά τα εισοδήματα που εξασφάλιζε η περιοχή μας. Οι όποιες νέες επενδύσεις της Επιχείρησης, δίνουν μόνο μικρές ανάσες χρόνου, ικανές όμως για να πάρουμε τις αποφάσεις που δεν πήραμε μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου. Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε από το κράτος, να δοθεί στην περιοχή μας ό,τι απαιτείται για να ετοιμαστεί κατάλληλα για τη μεταλιγνιτική περίοδο, κάνοντας προτάσεις που εκτιμούμε ότι θα διασφαλίσουν το μέλλον μας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, ο σχεδιασμός βιώσιμων και αποδοτικών δράσεων που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στο μέλλον, είναι πρώτη προτεραιότητα μας. Ως παράδειγμα, αναφέρω ότι θα απαιτήσουμε να ενταχθεί πλέον η περιοχή μας στην πιο ευνοϊκή ζώνη χρηματοδοτήσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου, για να υπάρχει το πλαίσιο και τα απαραίτητα κίνητρα που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε νέες, καλύτερες, συνθήκες.

Άννα Νανοπούλου ("Νέος Δήμος Κοζάνης, Νέα Εποχή" με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας): Σχεδιάζουμε ένα Δήμο που θα αγκαλιάζει τον κόσμο του επιχειρείν, της καινοτομίας, της ψηφιακής εποχής, της ανταγωνιστικότητας . Έναν Δήμο που θα επενδύει στον πολιτισμό, στον εναλλακτικό τουρισμό, στην εκπαίδευση και θα εκμεταλλευτεί επιτέλους την τεχνογνωσία του πάνω στην ενέργεια διατηρώντας τις θετικές πλευρές του ενεργειακού του χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς διατηρούμε, αλλά προβάλλοντας παράλληλα νέα ταυτότητα της πόλης ως συνδυασμού όλων των παραπάνω.

Γιάννης Μητσιάκος ("Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΚΚΕ): Από τη μία η ¨ανάπτυξη¨ δεν είναι μια ουδέτερη έννοια. Έχει ταξικό χαρακτήρα. Το δίλλημα που τίθεται είναι: Ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ή ανάπτυξη για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Από την άλλη, δε νοείται ανάπτυξη ενός Δήμου ανεξάρτητα από την ανάπτυξη της υπόλοιπης Ελλάδας. Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα αξιοποιείται όλος ο πλούτος που παράγεται προς όφελος εκείνων που τον παράγουν. Στην ακολουθούμενη ¨ανάπτυξη¨ της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της μαζικής φτώχιας, της αμορφωσιάς αντιτάσσουμε την ανάπτυξη της μόνιμης δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Με τέτοια ανάπτυξη αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος, γενικά οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, από κρατικούς φορείς με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, αναγνωρίζεται το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό προϊόν, προστατεύεται το περιβάλλον.

Λευτέρης Ιωαννίδης ("Δήμος Κοζάνης - Τόπος να ζεις" με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων): Η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία ως πληγείσα περιοχή, διότι στο βωμό της ηλεκτροδότησης της χώρας απώλεσε όλους τους φυσικούς πόρους. Για αυτό ζητάμε ειδική χρηματοδοτική μεταχείριση (βλ. 2η ερώτηση), η οποία θα στηρίξει ένα 20ετές σχέδιο μετάβασης σε μια ΠΡΑΣΙΝΗ μεταλιγνιτική εποχή. Το σχέδιο θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό και τη συμμετοχή εξειδικευμένων οίκων που έκαναν θαύματα σε ανάλογες περιπτώσεις ανθρακοπαραγωγών περιοχών (Λουσατία, Φλάνδρα κλπ). Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες και προσπαθούν να βάλουν τον ευρύτερο Δήμο Κοζάνης στο δυναμικό κλάδο των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρουμε μόνο μια από τις προτάσεις μας η οποία έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό. Αφορά τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. (Αναλυτικά: εξοπλισμός Α/Γ : 2100, Φ/Β 700, Ηλιοθερμικά 700). Από αυτές οι 1500 μπορούν να χωροθετηθούν στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει ζώνη ειδικών κινήτρων για τη προσέλκυση επενδύσεων της ΔΕΗ, ιδιωτών , ΣΔΙΤ κλπ. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός αυτός εισάγεται, με αποτέλεσμα να εξάγουμε συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας σε τρίτες χώρες. Δεν πρόκειται για ουτοπία. Οι Γερμανοί, που σχεδίασαν έγκαιρα την μετά άνθρακα εποχή, δημιούργησαν 220.000 θέσεις κυρίως στην πληττόμενες περιοχές των παλιών ορυχείων.

Ερ.: Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση για τα επόμενα χρόνια εν μέσω και της οικονομικής κρίσης;

Λάζαρος Μαλούτας ("Ενότητα για το νέο δήμο Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς): Η μείωση των πόρων είναι ορατή και ιδιαίτερα αισθητή στα ταμεία των ΟΤΑ εδώ και καιρό. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως δεν θα πάψουν να διεκδικούν ποτέ όσα πραγματικά δικαιούνται και τους οφείλονται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η κάθε Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την επιταγή του Ελληνικού Συντάγματος, που προβλέπει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους ΟΤΑ πρέπει να συνοδεύεται και από τους αντίστοιχους πόρους. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά όμως είναι ότι περίοδοι κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, δεν εμπεριέχουν κινδύνους μόνο αλλά δίνουν και ευκαιρίες. Αυτό μας οδηγεί στο να ξαναδούμε τη λειτουργία μας, να περιστείλουμε δαπάνες που δεν προσφέρουν τίποτα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και φυσικά να φροντίσουμε για την αύξηση των εσόδων μας. Έχοντας την εμπειρία αλλά και τη γνώση απ΄ τη διοίκηση ενός μεγάλου Δήμου σαν το Δήμο Κοζάνης, είμαστε σε θέση να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών, χωρίς να θιγεί η άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών και η παροχή υπηρεσιών προς όλους.

Άννα Νανοπούλου ("Νέος Δήμος Κοζάνης, Νέα Εποχή" με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας): Με ορθή κατανομή των διατειθέμενων πόρων, εντατικό πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών, εκμετάλλευση και του τελευταίου ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, κατάργηση κάθε δαπάνης που δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα στο σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας, περιορισμό της σπατάλης και προ παντός διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Γιάννης Μητσιάκος ("Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΚΚΕ): Η μείωση των πόρων σημαίνει νέα βάρη για το λαό. Στους συνεχώς μειωμένους πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αντιστοιχούν νέοι φόροι αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά τέλη. Οι Δήμοι θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Ό,τι είναι ζημιογόνο (πιθανόν σχολεία, κέντρα υγείας κτλ) θα οδηγείται στο λουκέτο. Ό,τι είναι κερδοφόρο θα αναπτύσσεται και πάνω του θα επενδύουν τα διάφορα ¨τρωκτικά¨. Δε συμβιβαζόμαστε μ' αυτή την κατάσταση. Δε θα γίνουμε διαχειριστές της φτώχειας. Παλεύουμε για δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της Τ.Α. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και για κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας, ανταποδοτικών και αντισταθμιστικών τελών. Λεφτά υπάρχουν (που έλεγε και ο Πρωθυπουργός) αλλά τα έχουν τα παράσιτα της κοινωνίας, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές.

Λευτέρης Ιωαννίδης ("Δήμος Κοζάνης - Τόπος να ζεις" με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων): Το ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης που αιτιολογήσαμε μπορεί να βασιστεί στις εξής πέντε πηγές: 1) Φόρος στερεών καυσίμων (110 εκ. €). Ισχύει στις περισσότερες χώρες. Η ΔΕΗ (και όσοι ιδιώτες μπουν στα λιγνιτωρυχεία) δεν πληρώνουν τίποτα απολαμβάνοντας μια ακόμη κρυφή επιδότηση. Να νομοθετηθεί ο φόρος αυτός και να αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. 2) "Εξωτερικό" κόστος λιγνίτη, το οποίο επίσης δεν κατέβαλε ποτέ η ΔΕΗ. Τεράστιο κονδύλι (700 - 900 εκ. €) που αφορά το κόστος των κατεστραμμένων φυσικών πόρων, νερών εδαφών κλπ. Να υπολογιστεί και να αποδοθεί ένας μέρος του για τη μεταλιγνιτική περίοδο. 3) Τέλος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Θα καταβάλλεται ως "αποζημίωση" από το κράτος εφάπαξ για κάθε μονάδα που κλείνει. 4) Τριπλασιασμός του Τοπικού Πόρου (3X15 εκ. € για όλο το νομό). Το αντίστοιχο τέλος που καταβάλλεται σε περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες είναι 2,5 % κι εμείς είμαστε καθηλωμένοι (με ευθύνη και των Νομαρχών) στο 0,4% !! 5) Πρόσθετα κίνητρα (δάνεια, επιδοτήσεις) για χωροθετήσεις πράσινων έργων στις λιγνιτικές περιοχές. Δυστυχώς για τους άλλους συνδυασμούς οι όροι "φόρος στερεών καυσίμων", "εξωτερικό" κόστος κλπ είναι .. άγνωστες λέξεις.

Ερ.: Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες για τη διαχείριση του τοπικού πόρου;

Λάζαρος Μαλούτας ("Ενότητα για το νέο δήμο Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς): Η ανάπτυξη της περιοχής, το περιβάλλον, καθώς και η κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελούν τους βασικούς τομείς, στους οποίους πρέπει να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις του τοπικού πόρου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταλιγνιτική περίοδο η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος θα μπορέσει να αναπτύξει ιδιωτικές επενδύσεις και νέες δράσεις στον πρωτογενή τομέα. Η δημιουργία θερμοκηπίων με χρήση της τηλεθέρμανσης, ο προσανατολισμός των επιχειρηματιών, αλλά και νέων ανθρώπων σε όποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες υπάρχουν σήμερα μέσω της επένδυσης στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πράσινη ανάπτυξη, είναι μερικοί απ΄ τους τομείς στους οποίους στρεφόμαστε ήδη. Το περιβάλλον και η προστασία του είναι ο άλλος τομέας στον οποίο θα επενδύσουμε τον τοπικό πόρο. Μέρος του πόρου θα κατευθυνθεί σε έργα κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής, στηρίζοντας ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, αλλά και ενισχύοντας δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους, να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Στο νέο Δήμο Κοζάνης πρώτο μας μέλημα θα είναι κάθε περιοχή του να αναπτύσσεται εξίσου και να συμβάλει στο βαθμό που μπορεί στην ανάπτυξη όλων μας, γιατί έτσι εμείς φανταζόμαστε το κοινό μας μέλλον.

Άννα Νανοπούλου ("Νέος Δήμος Κοζάνης, Νέα Εποχή" με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας): Ο τοπικός πόρος θα διατεθεί σε αναπτυξιακά μεγάλα έργα και μόνον. Τέλος στην κατασπατάληση και τον κατακερματισμό του. Διεκδικούμε να τον διαχειριζόμαστε εξ ολοκλήρου οι ΟΤΑ του Νομού, γιατί ο τοπικός πόρος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες που υφίστανται την έντονη δραστηριότητα της ΔΕΗ και μόνον. Κομβικό σημείο η απόλυτη διαφάνεια στην διαχείρισή του με ανάρτηση στο διαδίκτυο της διάθεσής του.

Γιάννης Μητσιάκος ("Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΚΚΕ): Ο Τοπικός Πόρος θεσπίστηκε για να αμβλύνει την αγανάκτηση που υπάρχει από τις επιπτώσεις της λειτουργίας της Δ.Ε.Η. η οποία λειτουργεί με γνώμονα την αύξηση των κερδών της και όχι με γνώμονα την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την κατοχύρωση και επέκταση της μόνιμης και ασφαλής εργασίας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα κέρδη της, που στοχεύει στο "μακιγιάρισμα" της επιχείρησης και στην δημιουργία ενός ¨κοινωνικού¨ προφίλ. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. πρέπει να αναλαμβάνει όλο το βάρος της δράσης της, ό,τι κατάστρεψε να το αποκαθιστά. Από την άλλη, εμείς δεν ιεραρχούμε τις προτεραιότητες με βάση την προέλευση των πόρων. Όλους τους πόρους θα τους διοχετεύσουμε για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα δε θα επιβάλλουμε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, δε θα επιβάλλουμε νέα τέλη, δε θα επιβάλλουμε ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Λευτέρης Ιωαννίδης ("Δήμος Κοζάνης - Τόπος να ζεις" με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων): Ο Τοπικός Πόρος, ύψους περίπου 15.000.000 €/έτος, ο οποίος διεκδικήθηκε επί μία δεκαετία ως ανταποδοτικό τέλος για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και "μεταλλάχτηκε" κατά τη θεσμοθέτηση του το 1997 σε πόρο "ανάπτυξης", συνεχίζει να εκτροχιάζεται σε εργαλείο μικροπολιτικής και παραγοντισμού των τοπικών αρχόντων. Ο Πόρος πρέπει να επανέλθει στην κοίτη του, να αναμορφωθεί πλήρως το θεσμικό του πλαίσιο, να καθοριστούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τα επιλέξιμα είδη έργων, με επικέντρωση κατά 50% στους τομείς ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος (από 10% σήμερα). Όχι στα μικροέργα, στις λειτουργικές δαπάνες και χρέη των ΟΤΑ, στις συντηρήσεις κτιρίων, παροχές συλλόγων και αθλητικών σωματείων κλπ. Τέρμα στη διασπάθιση. Πρέπει ο Πόρος να αποτελέσει ένα από τα πέντε χρηματοδοτικά εργαλεία της μεταλιγνιτικής περιόδου (βλ. ερώτηση 2). Στον τομέα της επιχειρηματικότητας πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι πράσινες επιχειρηματικές δράσεις, οι καθαρές τεχνολογίες, τα οικολογικά προϊόντα, τα δίκτυα καταναλωτών - παραγωγών, οι συλλογικές δράσεις κοινωνικής οικονομίας (επαναχρησιμοποίηση -ανακύκλωση).

Ερ.: Τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αναστροφή του απαισιόδοξου επιχειρηματικού κλίματος;

Λάζαρος Μαλούτας ("Ενότητα για το νέο δήμο Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς): Είναι αλήθεια ότι η απασχόληση συνδέεται άμεσα με τις στρατηγικές επιλογές για την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου. Επομένως είναι μονόδρομος να εστιάσουμε σε αυτές. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως η αξιοποίηση του οδικού άξονα της Εγνατίας με τους 3 κόμβους, το γεγονός ότι εδώ χτυπά η ενεργειακή καρδιά της χώρας, οι προοπτικές του υδάτινου πλούτου και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αποτελούν κυρίως την ελπίδα για την ανάκαμψη του επιχειρηματικού κόσμου. Η εποχή μας απαιτεί και επιβάλει ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά, τα οποία δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, η ποιότητα και η διεκδίκηση πρέπει να κυριαρχούν και να χαρακτηρίζουν κάθε δράση και πρωτοβουλία μας.

Άννα Νανοπούλου ("Νέος Δήμος Κοζάνης, Νέα Εποχή" με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας): Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρηματιών της περιοχής μας με δέσμη μέτρων, όπως μειωμένα δημοτικά τέλη επί μία τριετία, μειωμένα τέλη σύνδεσης με τηλεθέρμανση, δημιουργία δημοτικού επιχειρηματικού κέντρου που θα λειτουργεί σαν "ομπρέλα" προστασίας των επιχειρηματιών της περιοχής σε συνεργασία με το Ε.Β.Ε.

Γιάννης Μητσιάκος ("Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης" με την υποστήριξη του ΚΚΕ): Η ανεργία δεν είναι ένα φαινόμενο τοπικό για να αντιμετωπιστεί με τοπικά μέτρα. Είναι σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο σε περίοδο οικονομικής κρίσης λαμβάνει εκρηκτικό χαρακτήρα. Λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης από περιοχή σε περιοχή, εμφανίζεται πιο οξυμένο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Δυτική Μακεδονία. Από την άλλη οι επενδύσεις δεν οδηγούν αυτόματα σε νέες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη ενός κλάδου μπορεί να σημαίνει ύφεση άλλου κλάδου, άρα απώλεια θέσεων εργασίας. Διεκδικούμε μέτρα για την προστασία των ανέργων (π.χ. έκτακτο επίδομα 1000€, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Οριστικά όμως λύση του προβλήματος δεν υπάρχει στα πλαίσια του καπιταλισμού. Λύση υπάρχει στα πλαίσια μιας εξουσίας και μιας οικονομίας λαϊκής.

Λευτέρης Ιωαννίδης ("Δήμος Κοζάνης - Τόπος να ζεις" με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων): Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η εκμετάλλευση στον μέγιστο βαθμό τον συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής στους τομείς της γεωργίας του τουρισμού και εν γένει της επιχειρηματικότητας. Προτείνουμε: -Επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στα μικρά ΑΠΕ, στην διαχείριση απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Στους τομείς αυτούς μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή, - Δημιουργία δημοτικής υπηρεσίας ενέργειας. -Καθιέρωση λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων και συνεργασία με τους βιοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής. - Ανάδειξη την παραλίμνιας περιοχής με προώθηση του οικοτουρισμού, του αγροτουρισμού μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικοανάπτυξης της περιοχής σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους. Επιτέλους να γίνει ο τοπικός πόρος μηχανισμός που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι δομών (ΚΠΕ, αντένες, θυρίδες κλπ) χωρίς περιεχόμενο. - Προώθηση της βιολογικής γεωργίας και τον τοπικών προϊόντων για αναζωογόνηση της υπαίθρου. - Εκμετάλλευση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και ένταξή του δήμου Κοζάνης ως σημαντικού πόλου, στον περιφερειακό σχεδιασμό ανάπτυξης του τουρισμού. - Απαίτηση για αναβάθμιση και όχι ξήλωμα του σιδηροδρόμου και επιτέλους να απαιτήσουμε να απολαύσει η περιοχή τα πλεονεκτήματα από την χρήση φυσικού αερίου, τομείς που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και θα δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: