Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός πώλησης της Μεγαλόπολης και της Μελίτης με το ενδεχόμενο της αρνητικής έκβασης να πλησιάζει όλο και πιο κοντά.
Κι ενώ για σήμερα η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους υποψήφιους επενδυτές (CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος) προκειμένου, όπως έκαναν χθες γνωστό κύκλοι της εταιρίας, να παρουσιάσουν τα νέα δεδομένα από την εθελουσία έξοδο
και τις μετακινήσεις 400 εργαζομένων που οδηγούν σε κερδοφορία τις μονάδες, εντούτοις η πλευρά των μνηστήρων εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στα όσα υποστηρίζει η «Χαλκοκονδύλη».
και τις μετακινήσεις 400 εργαζομένων που οδηγούν σε κερδοφορία τις μονάδες, εντούτοις η πλευρά των μνηστήρων εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στα όσα υποστηρίζει η «Χαλκοκονδύλη».
Πηγές από τη μεριά των εταιριών επιμένουν μιλώντας στο energypress πως η εικόνα που έχουν αποκομίσει από τα δικά τους τμήματα ανάλυσης των δεδομένων είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνα της ΔΕΗ.
Επίσης, στελέχη των επιχειρήσεων συμπληρώνουν: «Μόνο αν η δημόσια εταιρία αποδεχθεί με σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής που έχουν θέσει οι επενδυτές υπάρχει η πιθανότητα να κατατεθούν προσφορές. Όσο παραμένουν ασαφή κύρια σημεία τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό».
Υπενθυμίζεται ότι η 6η Φεβρουαρίου είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει η ΔΕΗ και οι επενδυτές θεωρούν ότι για να υποβάλουν εύλογα τιμήματα θα πρέπει:
- Να καθιερωθεί ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών – ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις δύο θυγατρικές (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης). Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως ορισμένοι εκ των διεκδικητών θεωρούν ότι η μορφή η οποία απορρίφθηκε από την Κομισιόν δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που είχαν συμφωνήσει επί της αρχής με την Ευρ. Επιτροπή.
- Να επιτευχθεί η δραστική μείωση του προσωπικού των λιγνιτικών σταθμών με σκοπό να απομείνουν και στους δύο 480 εργαζόμενοι.
- Να υπάρξει «μήνυμα» για την έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) από την Κομισιόν.
- Να καταστεί σαφής η τιμή εφοδιασμού της μονάδας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.
Οι τελευταίες, επίσης, επίμονες και επανειλημμένες αναφορές του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τις επιδιώξεις κάποιων να αποκτήσουν τις λιγνιτικές μονάδες σε χαμηλό τίμημα και το μήνυμά του πως «δεν ξεπουλάμε» προκαλούν αντιδράσεις στους κόλπους των επενδυτών, καθώς θεωρούν ότι τους στοχοποιεί και «φορτίζει» μια καθαρά επιχειρηματική διαδικασία.
Η συνάντηση
Το σκηνικό ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, μοιάζει εμπόλεμο… Σήμερα στη συνάντηση, ορισμένοι επενδυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν επικαλούμενοι την ορθότητα των στοιχείων τους έναντι εκείνων που θα τους παρουσιάσει η ΔΕΗ. Κινούνται δηλαδή στη λογική πως δεν υπάρχει κανένα νόημα συζήτησης αφού υπάρχει απόσταση…
Η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας επιμένει σε αυτό το ραντεβού και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιος κρυφός άσσος… που θα ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Πράγμα, όμως, που προς ώρας μοιάζει απίθανο.
Η επόμενη μέρα
Όπως προαναφέρθηκε όλα τα δεδομένα οδηγούν σε ένα άδοξο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το υπουργείο ΠΕΝ κινείται εδώ και μέρες στην επεξεργασία των δεδομένων και των δυνατοτήτων που δίνουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για την περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι οι όποιες διαδικασίες θα «παγώσουν» στο χρόνο των ευρωεκλογών και της αλλαγής των μελών της Κομισιόν. Οπότε η όποια συνέχεια του θέματος λογικά θα πάει προς τα πίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου