Θοδωρής Παναγούλης
Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ αλλά και για τις επιδιώξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς κατ΄ ανάγκη να συνδέεται ευθέως με τα διαδραματιζόμενα στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκύπτει εκ Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ολοκλήρωσε το πρώτο πόρισμά της (initial report), μετά από δύο ακριβώς χρόνια έρευνας επί των στοιχείων που συνέλεξε κατά την αιφνιδιαστική έφοδο που έκανε το Φεβρουάριο του 2017 στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και επί άλλων στοιχείων που είχε ήδη στο συρτάρι της η Κομισιόν ή προέκυψαν στη συνέχεια επί του θέματος.
Με βάση το πρώτο αυτό πόρισμα, όπως προβλέπει η διαδικασία, έχει συνταχθεί ερωτηματολόγιο το οποίο αποστέλλεται στις ελληνικές αρχές, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν εμπεριστατωμένα.
Η κίνηση αυτή, μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο στάδιο για τη διαδικασία infrigement δηλαδή μιας πιθανής παραπομπής για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων.
Το αντικείμενο της έρευνας είναι αν στοιχειοθετείται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ και χειραγώγηση της αγοράς με την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες, έχουν συγκεντρωθεί για το θέμα αυτό συγκεκριμένα στοιχεία: υπερδηλώσεις φορτίου μονάδων που στην πραγματικότητα δεν ήταν διαθέσιμες, προκειμένου να εξοβελιστούν μονάδες ανταγωνιστών, χειραγώγηση των τιμών της χονδρεμπορικής με υπερδηλώσεις υδροηλεκτρικών κλπ.
Η ωρίμανση του θέματος της έρευνας της DG Comp, πράγμα που αποτελούσε πάντα μια επικίνδυνη εκκρεμότητα από τη στιγμή που οι υπάλληλοι της Κομισιόν έκαναν την έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, έρχεται σε μια απολύτως ακατάλληλη περίσταση, μετά δηλαδή από την αποτυχία του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την έναρξη συζητήσεων του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν για τις επόμενες κινήσεις.
Είναι, δε, ατυχής η συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση θέλει πάσει θυσία να απομονώσει το θέμα της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ επί των λιγνιτικών αποθεμάτων, από άλλα θέματα της δομής και πιθανών στρεβλώσεων της ηλεκτρικής αγοράς (βλέπε σχετικό θέμα). Και φυσικά η ανακίνηση θέματος που σχετίζεται με τη διαχείριση των «νερών» από τον μοναδικό ιδιοκτήτη τους, τον δεσπόζοντα παίκτη, κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις επιδιώξεις του ΥΠΕΝ.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι από την ελληνική πλευρά είχαν εντοπιστεί κάποιες ενδείξεις των τωρινών εξελίξεων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα έδειχναν στις ερωτήσεις τους επιμονή για το αν έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό του “market abuse”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου