DEH

DEH

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Εξώδικο της ΔΕΗ στην εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση των ορυχείων Αχλάδας - Στην πρώτη γραμμή η τροφοδοσία της Μελίτης

Θοδωρής Παναγούλης
 
Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεταν οι υποψήφιοι αγοραστές των υπό αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (ειδικά δε η κοινοπραξία Κινέζων – Κοπελούζου), το θέμα της ασφαλούς και σε σταθερή ανταγωνιστική τιμή τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης με λιγνίτη, επιχειρεί να λύσει η ΔΕΗ ενόψει της νέας διαδικασίας πώλησης των μονάδων.
Με το θέμα του αριθμού των εργαζομένων στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες να έχει πάρει τις οριστικές του διαστάσεις, και με την πρόταση για επιμερισμό κερδών και ζημιών (που ζητούσαν οι επενδυτές) να εντάσσεται, όπως όλα δείχνουν, στο νέο SPA, η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να «τελειώσει» κατά το δυνατόν και το τρίτο από τα βασικά ζητήματα, εκείνο της τροφοδοσίας της Μελίτης, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ελκυστικότερο «πακέτο» στους υποψήφιους αγοραστές.
Ήδη έχουν υπάρξει επαφές της ΔΕΗ με την εταιρεία στην οποία το δημόσιο έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ορυχείου της Αχλάδας, για να επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει ασφάλεια όσον αφορά τις ποσότητες και σταθερότητα όσον αφορά την τιμή πώλησης του λιγνίτη.
Η υφιστάμενη σύμβαση της ΔΕΗ με την οικογένεια Ρόζα, με την οποία ο ιδιώτης μισθωτής των ορυχείων της Αχλάδας τροφοδοτεί τη Μελίτη - και η οποία σύμβαση μαζί με τη μονάδα θα περάσει στον αγοραστή - χαρακτηρίζεται ως προβληματική.
Και τούτο διότι η σύμβαση, αφενός μεν υπολείπεται στις ποσότητες, αφετέρου δε – και κυρίως -  δεν έχει συγκεκριμένη καθορισμένη τιμή αλλά αυτή συναρτάται με τη σχέση εκμετάλλευσης, ανάλογα δηλαδή με το τι απόδοση έχει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος προμήθειας λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, να ανέρχεται στα επίπεδα των 23 ευρώ ανά τόνο, όταν κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, αυτό πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 5 ευρώ/ τόνο, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης των 12,5 εκατ ευρώ το χρόνο.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου δεν προχωρά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει για νέες οριζόντιες εξορύξεις, με αποτέλεσμα ο λιγνίτης που παραδίδει να είναι «φτωχός» και να εκτοξεύεται έτσι η τιμή ανά τόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έστειλε ήδη εξώδικο προς την εταιρεία της οικογένειας Ρόζα, με την οποία την εγκαλεί ότι δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για επενδύσεις που θα «δώσουν» καλύτερης ποιότητας λιγνίτη. Επιφυλάσσεται, δε, για χρήση κάθε νόμιμου μέσου που έχει στη διάθεσή της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει μελετήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα και να προσφύγει εναντίον της εταιρείας για διαφυγόντα κέρδη.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πρόσφατη (το Δεκέμβριο του 2018) ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2023 και με option υπό όρους για ακόμη 5 έτη. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο κρίσιμο αυτό σημείο, της ανανέωσης δηλαδή της σύμβασης, δεν αξιοποιήθηκε το πλεονέκτημα που είχε το ελληνικό δημόσιο και δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στις οποίες είχε συμφωνήσει και η ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: