Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για το πώς θα γίνει ο καινούριος διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο εάν θα γίνει νέα, από την αρχή, προκήρυξη η οποία, όμως, θα τραβήξει χρονικά σε μάκρος ή αν θα βρεθεί φόρμουλα που θα επιτρέπει τη συνέχιση του υφιστάμενου και άγονου διαγωνισμού με δικαίωμα συμμετοχής τόσο των υποψήφιων επενδυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όσο και άλλων.
Το πλέον, σίγουρο, είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως στους όρους του SPA θα συμπεριληφθούν αιτήματα των επενδυτών του προηγούμενου διαγωνισμού όπως αυτό της καθιέρωσης μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών – κερδών μεταξύ της ΔΕH και των αγοραστών. Μόνο που αυτός θα έχει διάρκεια δύο ετών αντί έξι όπως είχαν προτείνει υποψήφιοι επενδυτές.
Ένα επίσης από τα σημαντικά θέματα που φαίνεται να ξεκλειδώνει είναι πως θα γίνει νέα αποτίμηση των μονάδων και των ορυχείων που θα πωληθούν. Κάτι που θα καθορίσει εν πολλοίς και την αξιολόγηση των προσφορών που θα κάνουν οι επενδυτές στον επόμενο διαγωνισμό.
Πηγές θέλουν την αποτίμηση που είχε στα χέρια της η ΔΕH από τον προηγούμενο διαγωνισμό «ακραία». Υπενθυμίζεται ότι και για τα δύο συγκροτήματα έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι πλέον υπάρχει και η αξία που προσδιόρισε η αγορά, δηλαδή οι προσφορές που κατέθεσαν η κοινοπραξία των Τσέχων Sev.En. Energy με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Μυτιληναίος». Η πρώτη είχε δώσει υπό αιρέσεις και εκτός όρων του διαγωνισμού προσφορά 103 εκατ. ευρώ και για τις δύο μονάδες.
Η «Μυτιληναίος» έδωσε τίμημα 25 εκ. ευρώ, εντός των όρων του διαγωνισμού, για τη μονάδα της Μελίτηςστη Φλώρινα.
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, οι συγκεκριμένες προσφορές σε συνάρτηση με τις αλλαγές που θα υπάρχουν στους όρους του διαγωνισμού και ιδίως του SPA, θα είναι η βάση που θα χτιστεί η νέα αποτίμηση των μονάδων.
Αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα κατάληξης των διαβουλεύσεων άνθρωποι του ΥΠΕΝ την προσδιορίζουν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, όσο καθυστερεί η διαδικασία τόσο το περιβάλλον για τις επενδύσεις στις λιγνιτικές μονάδες γίνεται πιο αρνητικό με δεδομένες τις εκτιμήσεις που θέλουν τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Τροχιά η οποία θα συνεχιστεί όσο η Ευρ. Επιτροπή ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο την πολιτική της «απανθρακοποίησης».
(euro2day.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου