DEH

DEH

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Το πάρτυ των traders συνεχίζεται – Νέα αύξηση ισχύος για εισαγωγές ρεύματος

Εντύπωση προκαλούν, αν μη τι άλλο, οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΑΔΜΗΕ για συνεχείς αυξήσεις ισχύος για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις βόρειες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας.

Οι νέες προσθήκες που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΑΔΜΗΕ φτάνουν αθροιστικά τα 266 MW. Όπως και οι προηγούμενες, αφορούν και πάλι εισαγωγές από Βουλγαρία και Τουρκία, αυτή τη φορά για το διάστημα 15-21/6. Συγκεκριμένα, τα 200 MW διατίθενται για εισαγωγές από τη ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία, ενώ τα 66 MW  από τη

διασύνδεση με την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά παρατείνεται η αντίστοιχη αύξηση που είχε ανακοινωθεί για την τρέχουσα εβδομάδα, προς μεγάλη ευχαρίστηση των traders, που εκμεταλλεύτηκαν δεόντως την ευκαιρία για την οποία είχε κάνει λόγο το energypress.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι προ ημερών είχε ανακοινωθεί η διάθεση επιπλέον 250 MW στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αλβανία, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά μόνο εισαγωγές, αλλά είναι διαθέσιμη και στις δυο κατευθύνσεις για την περίοδο 18-29/6.  

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι από την αναμενόμενη εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και των τιμών, δεν προκύπτει με κάποιο προφανή τρόπο η ανάγκη για σημαντική αύξηση στις εισαγόμενες ποσότητες ηλεκτρικής.

Σημειώνεται, δε, ότι στην παρούσα φάση δεν έχει αναφερθεί κάποιο έκτακτο πρόβλημα στις συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν αποτρέπουν τη σημαντική συμβολή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι η απελευθέρωση των επιπλέον MW για εξαγωγές μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με την Αλβανία δίνει τη δυνατότητα στους traders να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες διαμέσου της Ελλάδας για την ικανοποίηση της ζήτησης σε αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: