DEH

DEH

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ειναι γκρίζος για το περιβάλλον και μαύρος για τη Δυτική Μακεδονία – Απάντηση στους “ταλαντούχους” συμβούλους της κυβέρνησης

Πριν στεγνώσει το μελάνι της παρέμβασης μου για την τηλεθέρμανση φρόντισε να απαντήσει ο κ Νικος Μάντζαρης πρώην WWF Hellas και τώρα επικεφαλής του Green Tank.

Η συγκεκριμένη απαντηση βρίθει ανακριβειών σχετικα με τις θέσεις που υποστήριξα στις εκλογές του 2019 οι οποίες ειναι δημόσια αναρτημένες και αποδεικνύουν το μέγεθος της

διαστρέβλωσης.

Γι αυτο θα σταθώ μονο στα μείζονα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της περιοχης και τα οποια θίγονται ή/και αποσιωπούνται απο τον κ Μάντζαρη.

1. Η μονάδα ΣΗΘΥΑ που προτείνω θεωρείται μονάδα ΑΠΕ στην Ελλάδα και έτσι αντιμετωπίζεται με ο,τι συνεπάγεται αυτο για την τιμή πώλησης της ΗΕ στο δίκτυο και την κατα προτεραιότητα ένταξη της σε αυτο. Αν ο κ Μαντζαρης διαφωνεί με το χαρακτηρισμό αυτών των μονάδων ως ΑΠΕ μπορεί να το πει, αντί να εξαντλεί την κριτική του στη συγκεκριμένη μονάδα για την τηλεθέρμανση.

2. Στην περίπτωση που οι ΣΗΘΥΑ Φυσικού Αερίου πάψουν να θεωρουνται μονάδες ΑΠΕ στη χωρα μας, η συγκεκριμένη μονάδα που προτείνω ειναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου λόγω των πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων δεδομένου οτι η πρόταση αναφέρεται σε μονάδα με βαθμό απόδοσης πάνω απο 90%.

3. Τα πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια θερμικής ενεργειας που επιτυγχάνει μια τέτοια μονάδα εκτός του οτι θωρακίζουν την τιμή της Τηλεθέρμανσης ειναι ιδιαίτερα ελκυστικά για θερμοβόρες βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού τομέα σε σχέση με όσα σημερα δαπανούν για θερμική ενέργεια. Χωρίς υπερβολή, η υλοποίηση της προτασης εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εποχικής και μόνιμης απασχόλησης και σε συνδυασμο με τη συναφή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πολύ περισσότερες.

4. Μένοντας στην πλευρά των πολιτικών που στις μέρες μας οφείλουν να ειναι πράσινες η πρόταση ειναι βαθια πράσινη αν υπολογιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που κυριολεκτικά εξαφανίζει η υλοποίηση της, αφενός στις κατοικίες και αφετερου στη βιομηχανία.

Ολα τα πιο πάνω τα γνωρίζει άριστα ο κ Μάντζαρης απο τη μακρόχρονη ενασχόληση του με τα ενεργειακά και γεννιέται εύλογα το ερώτημα τι εξυπηρετεί η εσπευσμένη απάντηση του και κυρίως η αρνητική θεώρηση του για μια πρόταση “πράσινη απο την κορφή ως τα νύχια”.

Οπως ο ιδιος γράφει το πρόβλημα βρίσκεται στο καύσιμο της ΣΗΘΥΑ , δηλ το φυσικό αέριο. Εδω ομως προκύπτουν τρια σοβαρά ερωτήματα για τον ίδιο.

-Ο κ Μάντζαρης ηταν μέλος της επιτελικής ομάδας που κατάρτισε το ΕΣΕΚ της σημερινής κυβερνησης σύμφωνα με το οποίο τη θέση του λιγνίτη ως καυσίμου στις μοναδες βάσης της χώρας καταλαμβάνει το φυσικό αέριο. Ειναι καλο δηλ το ΦΑ για την ενέργεια της χώρας αλλα δεν ειναι καλο για την τηλεθέρμανση ;

-Στη ΡΑΕ εδω και περίπου δυο χρόνια έχουν κατατεθεί 6 αιτήσεις ιδιωτών για μοναδες ΦΑ εκ των οποίων καμία δεν προορίζεται για τη Δυτική Μακεδονία απο όπου ξεκινούν οι πιο μεγαλες γραμμές μεταφοράς ΗΕ. Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει ο κ Μάντζαρης ως οιωνεί σύμβουλος της κυβερνησης γιατι συμβαίνει αυτο το παράδοξο;

-Το ΕΣΕΚ της σημερινής κυβερνησης οπως και της προηγούμενης δεν εχει ούτε μια πρόταση για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, του πλέον οικολογικού μέσου μεταφοράς. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ Μάντζαρης γιατι συμβαίνει αυτο; Στη Δυτ Μακεδονία χρωστάει μια επι πλέον απαντηση καθως συμμετεχει στις ομάδες εργασιας για τη δίκαιη μετάβαση και ο σιδηρόδρομος για την περιοχή εκτός απο οικολογικό μέσο μεταφοράς εχει επισης νευραλγική σημασία για την ανάπτυξη της.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Ο ενεργειακός σχεδιασμος της κυβερνησης Μητσοτακη ειναι γκρίζος για το περιβάλλον και μαύρος για τη Δυτική Μακεδονία και αυτοί που τον υπογράφουν δεν μπορουν να δηλώνουν πράσινοι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: