DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΔΕΗ: Στους 650 οι ενδιαφερόμενοι για οικειοθελή αποχώρηση- Στόχος της ΓΕΝΟΠ η κινητικότητα εργαζομένων




Περίπου 650 εργαζόμενοι της ΔΕΗ πληρούν τα κριτήρια και εξέφρασαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα κίνητρα της οικειοθελούς αποχώρησης, που έχει εξαγγείλει η εταιρεία για όλους τους εργαζόμενούς της που απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ. Πλέον το ενδιαφέρον της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι να διαπραγματευτεί και να πετύχει τη δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ ή και τον ΑΔΜΗΕ ή στις νέες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.
Αυτό εξάλλου ήταν ένα από τα αιτήματα που μετέφεραν στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης ήταν ανοιχτός να διερευνηθούν και να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις ενώ αντίθετα, αρνήθηκε προτάσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που αφορούσε μισθολογικές βελτιώσεις.
«Η Δυτική Μακεδονία δεν έχει μόνο μονάδες αλλά και γραμμές μεταφοράς που είναι τεράστιες επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν την επόμενη μέρα, και να πραγματοποιηθούν εκεί και άλλες επενδύσεις, όπως να δημιουργηθούν μονάδες βιομάζας.  Και κατά τη διαμόρφωση των ορυχείων που κλείνουν όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που πιθανώς θέλουν να μετακινηθούν, όσο και για την τοπική κοινωνία, δηλαδή για εργαζόμενους που εξαρτώνται έμμεσα από τη ΔΕΗ», τονίζουν πηγές από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης 

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που είναι σε εξέλιξη μέχρι το Σεπτέμβριο, είναι με παροχή οικονομικού κινήτρου στους εργαζόμενους λόγω της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων (ορυχείων και σταθμών) της Δυτικής Μακεδονίας, αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων ηλικίας 55 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που συμπληρώνουν τα 55 χρόνια στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ανεξαρτήτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (μονάδες και ορυχεία), δηλαδή στους κλάδους του Αμυνταίου – Φιλώτα, Καρδιάς, Αγ. Δημητρίου αλλά και στον κλάδο διαχείρισης απόσυρσης Πτολεμαΐδας – ΛΙΠΤΟΛ.
Στο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ αλλά και του επιπλέον ποσού των 20.000 ευρώ, υπάγεται και προσωπικό που απασχολείται στο Κέντρο Επίβλεψης Έργων Πτολεμαΐδας, στο Κλιμάκιο Επίβλεψης και Ελέγχου Έργων Αγ. Δημητρίου, στον Τομέα Κεντρικής Συντήρησης Βορείου Ελλάδας, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Προσωπικού και Υγείας και Ασφάλειας και στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά στελέχη και ειδικοί σύμβουλοι στη Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και άλλα αντίστοιχα προγράμματα μέχρι να μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ στους 11.500 εργαζόμενους.



www.mononews.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: