Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η χθεσινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σχετικά με την αναθεώρηση του ETS και τον επίμαχο κανόνα των 450 γραμμαρίων για τη στήριξη νέων μονάδων άνθρακα από το ταμείο εκσυγχρονισμού.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η συμβιβαστική λύση που προκρίθηκε επιτρέπει τη στήριξη των μονάδων αυτών εφόσον βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. και εφόσον περιλαμβάνουν τηλεθέρμανση. Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Carbon Market Watch δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μονάχα τις δύο φτωχότερες χώρες, δηλαδή τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, στο κείμενο αναφέρεται ότι θα μπορεί να κάνει χρήση των εσόδων από την πώληση 25 εκατ. αχρησιμοποίητων δικαιωμάτων της περιόδου 2013-2020 (φάση 3).
Κατά τα άλλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε διπλασιασμός των δικαιωμάτων εκπομπών που θα αποσυρθούν στο αποθεματικό σταθερότητας μέσα σε μια πενταετία με έναρξη το 2019. Από το 2023, τα δικαιώματα αυτά θα αρχίσουν να λήγουν αν είναι πλεονάζοντα.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση των δωρεάν δικαιωμάτων προς τη βιομηχανία, προσαρμογή του benchmark που καθορίζει τον αριθμό των δωρεάν δικαιωμάτων, συγχώνευση του ταμείο δίκαιης μετάβασης με το ταμείο εκσυγχρονισμού και αυστηρότερα κριτήρια για έργα με αξία άνω των 12,5 εκατ. ευρώ με βάση δωρεάν δικαιώματα.
Πλέον, η συμβιβαστική λύση θα τεθεί προ των κρατών-μελών για έγκριση και αν τη λάβει, τότε θα πρέπει να λάβει επίσημα και το πράσινο φως του Ευρωκοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου