DEH

DEH

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Αγκάθι για την τρίτη αξιολόγηση η ΔΕΗ


Αγκάθι για την τρίτη αξιολόγηση η ΔΕΗ - Κεντρική Εικόνα/Video Από παράταση σε παράταση πάει το κλείσιμο της συμφωνίας για τη ΔΕΗ και την τελική λίστα των μονάδων, η οποία αναμενόταν να κλείσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Η διαπραγμάτευση με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαρκέσει άλλες δύο εβδομάδες σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ.κ. Γιώργο Αδαμίδη και Αντώνη Καρρά.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συμφωνίας», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την DG Comp η εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ δεν ανήκει στη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ.
Η οριστικοποίηση του τελικού «καλαθιού» των λιγνιτικών μονάδων που διατεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η. ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα ανοίξει το δρόμο για το market test προκειμένου να διαπιστωθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά των μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες οι οποίες αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν στην τελική λίστα είναι οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (3,4), της Μελίτης (Ι, ΙΙ) ενώ δεν θα περιλαμβάνονται οι δύο παλαιότερες μονάδες στο Αμύνταιο.  
Όπως σημείωσαν μιλώντας στο insider.gr πηγές που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση,  τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία για το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση της τελικής λίστας. «Το market test θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει παράταση και να πάμε από το νέο έτος», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αποτελεί βασική εκκρεμότητα για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης και έχει θέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρα σε έναν «αγώνα δρόμου» καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Την Πέμπτη, κοινοτικές πηγές δήλωσαν ότι στον βαθμό που η τρέχουσα αξιολόγηση εξελιχθεί ομαλά, η επίτευξη “τεχνικής συμφωνίας” (staff level agreement) είναι εφικτή έως τις 4 Δεκεμβρίου, μολονότι εκτιμάται ότι έως τώρα έχει εκπληρωθεί ποσοστό μόνον 30% των προαπαιτούμενων ενεργειών. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο φαντάζει αρκετά «μακρυνό» αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για να κλείσει το κεφάλαιο «ΔΕΗ».

http://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: