DEH

DEH

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η διακοψιμότητα – Δύο + ένα χρόνια, ανάσα για τη βιομηχανία.

 
Με επιτυχία ως προς τις επιδιώξεις της βιομηχανίας ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τη διακοψιμότητα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη συμφωνήσει και εγκρίνει την ελληνική πρόταση.
Εκ μέρους των Βρυξελλών, έχει διατυπωθεί εγγράφως με e-mail η συμφωνία με το τελικό κείμενο της πρότασης που είχε τεθεί υπόψη των Ευρωπαίων από ελληνικής πλευράς. Η - ανεπίσημη προς το παρόν - έγκριση αναμένεται να πάρει και επίσημη μορφή τον Ιανουάριο, με βάση τουλάχιστον τους χρόνους απόκρισης των υπηρεσιών της Ε.Ε. και με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι διακοπές των Χριστουγέννων.
Με δεδομένη τη συμφωνία των Βρυξελλών επί της ελληνικής πρότασης, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να διεξαχθεί μια δημοπρασία για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου μέχρι τότε, προκειμένου να μην προκύψουν ζητήματα ενεργειακής επάρκειας τον Ιανουάριο.
Το αίτημα αυτό έχει τη στήριξη της βιομηχανίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι εγγυημένη η πληρωμή των υπηρεσιών διακοψιμότητας που ενδεχομένως θα κληθούν να προσφέρουν οι ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες σε περίπτωση κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πριν την «επίσημη» έγκριση του μηχανισμού.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η πρόταση επί της οποίας επιτεύχθηκε συμφωνία έχει διάρκεια 2 ετών, ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον χρόνο. Το αν θα δοθεί η ετήσια παράταση θα εξαρτηθεί αφενός από την ωριμότητα της αγοράς, αφετέρου από τη μελέτη επάρκειας που θα καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ, στην οποία θα αποτυπώνεται αν τίθεται εκ νέου ζήτημα επάρκειας ισχύος του ελληνικού συστήματος.
Η πρόταση που ενέκριναν οι Βρυξέλλες αφορά δυο υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου, αμφότερες με πεντάλεπτη προειδοποίηση.
Η πρώτη υπηρεσία σχετίζεται με την εξασφάλιση επάρκειας και προβλέπει «σβήσιμο» των μηχανών διάρκειας έως 48 ώρες, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την εξασφάλιση ευελιξίας του συστήματος και προβλέπει το «κατέβασμα του διακόπτη» για μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: