DEH

DEH

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Χωρίς γιατρούς τα ιατρεία σταθμών και ορυχείων της ΔΕΗ – Έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις και αποχωρούν χωρίς να έχει γίνει ακόμη νέα προκήρυξη

Χωρίς γιατρούς εργασίας μένουν σε λίγες ημέρες οι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ, καθώς λήγουν οι ετήσιες συμβάσεις, χωρίς να έχουν επαναπροκηρυχτεί οι θέσεις για προσλήψεις νέων γιατρών.
Η ολιγωρία της ΔΕΗ και της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΔΥΑΕ) είναι τουλάχιστον ακατανόητη, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανική επιχείρηση με αντίξοες συνθήκες εργασίας, όπου τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, οπότε δεν δικαιολογείται να μείνουν ούτε ώρα χωρίς γιατρό εργασίας τα ιατρεία ορυχείων και σταθμών. Με τη λήξη όλων των συμβάσεων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αποχωρούν 21 γιατροί εργασίας απ’ όλους τους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ πανελλαδικά, εκ των οποίων οι επτά είναι από το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η ΔΕΥΑ φρόντιζε να προκηρύσσει εγκαίρως τις θέσεις γιατρών και πάντως πριν από τη λήξη των ετήσιων συμβάσεων, οπότε δεν δημιουργούνταν κενά. Αυτή τη φορά, για λόγους που σχετίζονται με κάποιες νομικές διαδικασίες και κωλύματα, δεν προκηρύχτηκαν ακόμη οι θέσεις των γιατρών εργασίας στη ΔΕΗ με ετήσιες συμβάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και αύριο να προκηρυχτούν, θα υπάρξει ένα κενό διάστημα με ακάλυπτα ιατρεία, τουλάχιστον τριών μηνών, μέχρι να γίνουν οι νέες προσλήψεις. Αυτό το γεγονός και μόνο δημιουργεί μείζον θέμα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εργασιακούς χώρους με σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Η διακοπή των συμβάσεων σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει γιατρός σε περίπτωση ενός σοβαρού εργατικού ατυχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά διακόπτονται και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής που εφαρμόζονται στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ.
Με τη λήξη των συμβάσεων μένουν χωρίς γιατρό το Νότιο Πεδίο, το Βόρειο Πεδίο και το ορυχείο Αμυνταίου (το ορυχείο Καρδιάς και ο ομώνυμος ΑΗΣ έχουν μόνιμο γιατρό), καθώς επίσης και οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Αμυνταίου και Μελίτης. Χωρίς ιατρική κάλυψη μένουν και οι διευθύνσεις Εμπορίας, όπως η ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης και Καστοριάς, ενώ αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ, όλης της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: