DEH

DEH

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για virtual net metering – Αρχή με τους αγρότες


Αμέσως μετά το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρόκειται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται το εικονικό (virtual) net metering για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε πρώτη φάση για κάποιες κατηγορίες πολιτών.
Ειδικότερα, η αρχή θα γίνει με τους αγρότες, (όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους τους την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων), με Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και με κοινωφελείς εγκαταστάσεις (σχολικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση το virtual net metering θα επεκταθεί και θα ισχύει συνολικά.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι τα χωράφια τους δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο αλλά είναι διάσπαρτα. Με το virtual net metering θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν με ένα μετρητή το σύνολο των παραγωγικών τους γαιών και με μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού να συμψηφίζουν το ρεύμα που καταναλώνουν, για παράδειγμα για την άντληση νερού (πομώνες) σε όλα τα χωράφια τους και όχι μόνον σε εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό. Πρακτικά θα μπορεί αλλού να είναι η παραγωγή του ρεύματος και αλλού η αυτοκατανάλωσή του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το εικονικό net metering είναι αίτημα και του κλάδου των φωτοβολταϊκών, καθώς δίνει λύσεις σε πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις επαγγελματιών, όπως σε ξενοδοχεία κ.λπ.
Σύμφωνα με πρόσφαο υπόμνημα του ΣΕΦ, «σε ότι αφορά στην αυτοπαραγωγή, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα του εικονικού net-metering, δηλαδή ο συσχετισμός και συμψηφισμός μίας κατανάλωσης με φωτοβολταϊκό που δεν βρίσκεται στο χώρο όπου πραγματοποιείται αυτή η κατανάλωση. Σήμερα, η σχετική Υπουργική Απόφαση επιτρέπει την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μόνο στον ίδιο ή όμορο χώρο.
Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στο Νόμο 3851/2010 αλλά δεν περιελήφθη στην Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: