DEH

DEH

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Aγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κοσμογονικές αλλαγές απο τον Ιούνιο

του Χρήστου Κολώνα

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο με τις αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ και την καθιέρωση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο με τις αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ και την καθιέρωση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων και τώρα τη σκυτάλη παίρνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αφορά το νέο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ΡΑΕ για την κήρυξη των διαγωνισμών προμήθειας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τον Διαχειριστή το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το Μάιο την κατάθεση των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ορίζει τον τρόπο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη μητρική ΔΕΗ και τη μεταφορά του σε νέα εταιρία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Το 51% θα παραμείνει υπό κρατική σκέπη.
Το υπόλοιπο 49% θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Για την ακρίβεια τον Ιούνιο θα ξεκινήσει διαγωνισμός για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή (διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας) που θα αποκτήσει το 20%. Τον Οκτώβριο θεσμοί και κυβέρνηση θα εξετάσουν την μέχρι τότε πορεία του εγχειρήματος. Πάντως μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί με διάφορους τρόπους όπως με μερίδιο από τα κέρδη της νέας εταιρίας καθώς και με μετοχές σε άλλες ΔΕΚΟ.
Σε σχέση με το ΝΟΜΕ, που αποτελεί τον μεταβατικό μηχανισμό μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ θα έχει ετοιμάσει έως τον Ιούνιο τις απαραίτητες διαδικασίες για τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ. Την τιμή εκκίνησης θα την αποφασίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ανά εξάμηνο το σύστημα των δημοπρασιών θα επανεξετάζεται. Κατά πάσα πιθανότητα οι δημοπρασίες θα κρατήσουν για διάστημα 12 μηνών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: