DEH

DEH

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τέσσερις ξένοι μνηστήρες για συμπράξεις με τη ΔΕΗ, προβάδισμα οι Γάλλοι


Τέσσερις ξένοι μνηστήρες για συμπράξεις με τη ΔΕΗ, προβάδισμα οι Γάλλοι 
Τέσσερις τουλάχιστον ξένες εταιρείες, από Γαλλία, Ρωσία, Ισράηλ, και ΗΠΑ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για κοινά σχήματα με τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.

Αυτό ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η πρωτοβουλία που ανήκει στην ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ενέργειας, σχετίζεται με τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και 50% έως το 2020 και κυρίως με τον φόβο ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει η πίεση των δανειστών για το παλαιό σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.

Ετσι εξηγείται και η βιασύνη της κυβέρνησης που τρέχει τις διαδικασίες ώστε το πρώτο μεικτό σχήμα να ενεργοποιηθεί ακόμη και εντός του 2016.

Στο πρώτο κοινό σχήμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η κοινοπραξία Elpedison, η εταιρεία που έχουν συστήασει η γαλλική Edison, τα ΕΛΠΕ και η Ελλάκτωρ, και η οποια δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην ελληνική αγορά, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη λιανική. Με τον αντιπρόεδρο της Edison Ρομπέρτο Πότι, είχε χθες συνάντηση ο Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η μεν ΔΕΗ θα εισφέρει τουλάχιστον δύο μονάδες (μία λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και τουλάχιστον μία υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια. Το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51%, ενώ η ΔΕΗ θα περιοριστεί σε ρόλο «παθητικού μετόχου». Δηλαδή δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ούτε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της, παρά θα κατέχει ένα μερίδιο το πολύ έως 49%, δίχως να αποκλείεται αυτό τελικά να είναι και μικρότερο.

Διότι, ανάλογα με την αποτίμηση των μονάδων που θα εισφέρει η ΔΕΗ στο νέο σχήμα, τόσο θα είναι και το ποσοστό της. Αν αυτές αξίζουν για παράδειγμα 30% επί του συνόλου των παγίων που θα απαρτίζουν τη νέα εταιρεία, αυτό θα είναι και το μερίδιό της.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα σχήμα. Σε επόμενη όμως φάση μπορεί να στηθεί και δεύτερο, αν και θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο η ελληνική αγορά μπορεί να σηκώσει περισσότερα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση πάντως του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Σκουρλέτη με τους δανειστές, θέμα ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων δεν συζητήθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ και πλήρη αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τελικά οι δανειστές αποδέχθηκαν τις ελληνικές προτάσεις. Με βάση αυτές, προβλέπεται στην ουσία η "κρατικοποίηση" του ΑΔΜΗΕ αφού το 51% θα περάσει από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, τουλάχιστον το 20% θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, και το 29% θα διατεθεί στο χρηματιστήριο.
Σφικτό χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα πάντως είναι ασφυκτικό αφού η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 20% του ΑΔΜΗΕ θα γίνει τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο θα αξιολογηθεί η όλη διαδικασία και η συνέχεια θα αποφασιστεί ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί. Στόχος είναι έως το τέλος του 2016, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ να έχει ολοκληρωθεί. Αναφορικά με τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2018 και κατά 50% ως το 2020, εγκρίθηκε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πρόταση που προβλέπει συρρίκνωση του ποσοστού της εταιρείας μέσω δημοπρασιών μέρους της παραγωγής της, με αποδέκτες αποκλειστικά ιδιώτες (μοντέλο τύπου ΝΟΜΕ). Στο φλέγον θέμα της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους της ΔΕΗ, θα υπάρξει εισήγηση της ΡΑΕ στον υπουργό, ο οποίος και θα λάβει και τη τελική απόφαση. Αγνωστο πάντως είναι αν οι δανειστές θα επανέλθουν στα "σκληρά" σενάρια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον το μοντέλο αυτό δεν περπατήσει.
 
 
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: