DEH

DEH

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η ΔΕΗ δεν είναι ικανή να λύσει στοιχειώδη προβλήματα – Εφιαλτικά σενάρια «πλανώνται» πάνω από το νησί

ΔΕΗ 3
Στο έλεός της έχει αφήσει η ΔΕΗ τη Ρόδο, όπου τα μπλακ άουτ και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τείνουν να γίνουν συνήθεια προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς κανείς όμως από την επιχείρηση να αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά ούτε και το κόστος για την αποκατάσταση των βλαβών σε οικοσκευές και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Παρά, τις δικαιολογίες που… ψέλλισε η ΔΕΗ για τα δύο
συνεχόμενα μπλακ άουτ, τα προβλήματα δεν λύθηκαν και οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Ενόψει δε και της τουριστικής περιόδου, που οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση θα πολλαπλασιαστούν,  τα σενάρια είναι εφιαλτικά, καθώς μάλιστα αποδεικνύεται ότι η ΔΕΗ είναι ανίκανη (τουλάχιστον τοπικά) να λύσει και τα πιο στοιχειώδη προβλήματα.
Οι παράγοντες του τουρισμού αλλά και οι τοπικοί άρχοντες, τρέμουν στο ενδεχόμενο να γίνει η Ρόδος… Σαντορίνη Νο2, που τον Αύγουστο του 2013, το νησί είχε μείνει για τρεις και πλέον ημέρες χωρίς ρεύμα, με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές αλλά και με φοβερό αντίκτυπο στον τουρισμό.
Καλά πληροφορημένες πηγές της «δημοκρατικής» αναφέρουν, πως στη ΔΕΗ, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να περιοριστούν με κάθε τρόπο οι διακοπές ρεύματος μεσούσης της τουριστικής περιόδου αλλά και να αποφευχθεί ένα νέο μπλακ άουτ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από ανώτερα κλιμάκια της επιχείρησης στην Αθήνα, οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι περιορισμένες καθώς το πρόβλημα είναι πλέον εκτεταμένο και αφορά στην χρόνια και ελλιπή συντήρηση των καλωδίων μεταφοράς του ρεύματος.
Όπως αναφέρθηκε, ακόμα και η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, δεν πρόκειται να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση με την ηλεκτροδότηση αν δεν υπογειοποιηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΑΗΣ που απλώνεται σε όλη τη Ρόδο είναι κακοσυντηρημένο, έχει υποστεί τεράστιες φθορές καθώς βρίσκεται εκτεθειμένο με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ισχύς του κι έτσι να σημειώνονται τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς με τις διακοπές ρεύματος.
Το δυστύχημα είναι, πως δεν προβλέπονται από τη ΔΕΗ εργασίες όχι αντικατάστασης αλλά ούτε καν ουσιαστικής συντήρησης των παλαιωμένων καλωδίων του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι.
Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς, οι τοπικοί παράγοντες έχουν ζητήσει την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, εντούτοις στη Ρόδο αυτή τη στιγμή η υπογειοποίηση δεν ξεπερνά το 30% (!) σε όλο το νησί και τα καλώδια εξακολουθούν να παραμένουν εκτεθειμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η οικονομική κρίση, όπως δήλωσε η ίδια πηγή στην «δημοκρατική», και η έλλειψη ρευστότητας στην ΔΕΗ, περιορίζουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όμως ένα νησί όπως η Ρόδος, που συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο, χωρίς να γίνεται κανένα ανταποδοτικό έργο, θα πρέπει να προφυλαχθεί από φαινόμενα τύπου Σαντορίνης.
Οι τοπικοί άρχοντες, είναι απαραίτητο να δράσουν εγκαίρως, πριν συμβεί το απευκταίο , με πλήρη και καθολική κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο νησί, πιέζοντας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του με παράλληλες προσπάθειες να ξεκινήσει η υπογειοποίησή του. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η «δημοκρατική» έχει αναδείξει σε μείζον το συγκεκριμένο ζήτημα, με σειρά δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων, όμως φαίνεται ότι οι αρμόδιοι είτε κωφεύουν, είτε συστηματικά αποφεύγουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: