DEH

DEH

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Νέα «βουτιά» στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. ΠΤΩΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 30% (Της Μανταλένας Πίου)


Νέα «βουτιά» στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος
Nέα εντυπωσιακή πτώση άνω του 30% παρουσίασε η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ).
Η ζήτηση μειώθηκε κατά 31,27% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2015, ενώ συνολικά το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε πτώση 13,32% σε σχέση την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα προκύπτουν, αφού ληφθεί υπόψη η παραγωγή
των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός δικτύου.
Ως ένα βαθμό η πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και στις κλιματολογικές συνθήκες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης. Αντανακλά όμως και την οικονομική κρίση, όπως αποτυπώνεται στη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.
Ταυτόχρονα, οι τιμές στη χονδρική αγορά συνέχισαν να υποχωρούν, με την Οριακή Τιμή Συστήματος να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο τον Μάρτιο στα 40,8 ευρώ/MWh από 43,9 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά στις ΑΠΕ, η στασιμότητα συνεχίζεται.
Τον Μάρτιο δεν προστέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να παραμένει στα 4.577 MW, σε περίπου ίδια επίπεδα με αυτά του τέλους του περασμένου χρόνου. Αναλυτικότερα, στα φωτοβολταϊκά η συνολική ισχύς είναι σταθερή στα 2.093 MW από τον περασμένο Δεκέμβριο και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες στα 351 MW, από τον Απρίλιο του 2015. Στα αιολικά πάρκα, που τον περασμένο χρόνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, η συνολική ισχύς από τον Ιανουάριο έχει «κολλήσει» στα 1.857 MW, στα μικρά υδροηλεκτρικά στα 224 MW από τον Ιούνιο του 2015 και στο «Βιοαέριο- Βιομάζα» στα 52 MW, από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου.
Τέλος, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα το προεδρείο του ΣΠΕΦ (φωτοβολταικά) με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, τέθηκε και πάλι το θέμα της έγκαιρης καταβολής των πληρωμών από τη ΔΕΗ στους φορείς της αγοράς, όπως π.χ. ο ΑΔΜΗΕ κ.λπ., από τους οποίους εξοφλούνται οι ηλεκτροπαραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΕ. Μάλιστα, ο ΣΠΕΦ επανέλαβε την πάγια θέση του να πληρωθεί άμεσα η ΔΕΗ από το Δημόσιο για τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ, ώστε να εξοφλήσει τις οφειλές της στον Διαχειριστή, ο οποίος, με τη σειρά του, θα πληρώσει τους παραγωγούς.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113990398

Δεν υπάρχουν σχόλια: